Bardzo zielona pasta na kanapki o intensywnym smaku. Ma wyrazisty „liściasty” smak, przełamany aromatem czosnku, prażonych orzechów i nasion oraz orzeźwiającej skórki z cytryny. Świetnie smakuje z grzankami z chleba na zakwasie i plastrami rzodkiewki.

Przepis znalazłam u Bei.

Pasta z liści rzodkiewki

Pasta z liści rzodkiewki

  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g pestek dyni
  • liście z pęczka rzodkiewki
  • pół awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • szczypta startej skórki z cytryny
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz do do smaku

Do podania:

Orzechy i pestki dyni lekko zrumień na suchej patelni. Liście rzodkiewki dokładnie umyj, osusz w wirówce do sałaty lub z pomocą ręczników papierowych, oderwij twarde ogonki.

Do malaksera włóż liście, dodaj miąższ z awokado, sok i skórkę z cytryny, orzechy, pestki dyni, oliwę, obrany czosnek oraz sporą szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Zmiksuj, dodaj szczypiorek i wymieszaj.

Podawaj z delikatnie podpieczonym pieczywem, z dodatkiem plasterków rzodkiewki.

Pasta z liści rzodkiewki 1Pasta z liści rzodkiewki 2Pasta z liści rzodkiewki 4Pasta z liści rzodkiewki 0

Tagi: , , , , , , , , ,