Najprostsze smaki są zwykle najlepsze, często się o tym przekonuję. Najważniejsza jest oczywiście jakość składników. Aktualnie jesteśmy na wsi i mamy dostęp do świeżych jajek od kur biegających po podwórku. Jednocześnie dostałam do testowania różne rodzaje polskich pomidorów, więc nie miałam wątpliwości co dodać do mojego omletu 🙂
Najbardziej lubię, kiedy warzywa w omlecie są lekko skarmelizowane, wtedy są najbardziej smakowite, a omlet nie wymaga specjalnego doprawiania.

Omlet z pomidorami

Omlet z pomidorkami

  • jajko
  • ćwieć szkl śmietany
  • około 10 małych pomidorków, najlepiej w różnych kolorach (czerwone, żółte i czarne)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Pomidorki umyj, osusz, przekrój na pół, najlepiej w poprzek, wtedy wyglądają najładniej. Na patelnię wlej oliwę, włóż pomidory (przecięciem do dołu) i smaż na średnim ogniu, aż brzegi pomidorów lekko się zezłocą. Na koniec lekko przemieszaj.

Do szklanki wlej surowe jajko, śmietankę, dodaj sól, pieprz i rozmieszaj wszystko widelcem. Wlej masę na zrumienione pomidory i smaż na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, przez kilka minut. Zaglądaj od czasu do czasu, aby uchwycić moment, kiedy omlet jest ścięty tak mocno jak lubisz.

Omlet z pomidorami 1Omlet z pomidorami 2Omlet z pomidorami 3Omlet z pomidorami

Omlet z pomidorkami

Pomidory Tęcza smaku

Tagi: , , ,