Jakie wina pasują do serów? Dziś razem z Jankiem opowiemy Wam jak łączyć sery Le Rustique z winem. Dobieramy pasujące wina do serów: camembert, brie, Tomme Fruitee oraz Plastry Łagodne. Podpowiadamy także jakie jedno wino podać do deski serów złożonej z tych właśnie czterech serów.

To nasz pierwszy wspólny film. Do tej pory Janek rzadko pojawiał się na kanale 2 smaki. Dajcie znać jak Wam się podoba taki „rozmawiany” film. A czy Wy macie swoje ulubione połączenie serów z winem?

Zapraszam na deskę pysznych serów oraz idealnie dobrane do nich wina. Sery omawiam w takiej kolejności, w jakiej proponuję je degustować: od najdelikatniejszego, do najbardziej wyrazistego. W takiej kolejności polecam ułożyć je na desce serów.

Sery Le Rustique - deska serów i wino

Le Rustique Plastry Łagodne

Sery Le Rustique - łagodne plastry

Mleko, z którego produkowany jest ten ser, pochodzi z gór centralnej Francji, a same sery dojrzewają na wysokości ponad 1000 metrów przez 12 tygodni. Łagodne plastry są delikatne, rozpływające się w ustach, a jednocześnie moją bardzo bogaty aromat. Ich skórka jest jadalna. Będą świetną przekąską na bagietce, lub jako składnik deski serów. Bardzo dobrze smakują z pomidorami, dlatego do deski serów z ich udziałem proponuję podać pomidorki koktajlowe lub pomidory pokrojone w cząstki.

Polecamy winoPolecamy wino. Do łagodnych plastrów proponujemy francuskie wino Merlot, które nie jest tak intensywne jak Merlot z Nowego Świata (z Argentyny lub Chile), a jednocześnie zachowuje swój świeży aromat owocowy.

Le Rustique Tomme Fruitee

Sery Le Rustique - Tomme Fruitee

Tomme Fruitee dojrzewa w grotach, w popiele, dzięki czemu ma charakterystyczną brązową skórkę, przesyconą wytrawnymi aromatami. Wnętrze tego sera jest delikatne, o lekko owocowym posmaku i zwartej konsystencji.

Polecamy winoPolecamy wino. Do sera Tomme Fruitee będzie pasował Riesling ze szczątkową słodyczą, czyli wino wytrawne, w którym wyczuwamy delikatną słodycz.

Le Rustique Brie

Sery Le Rustique - brie

Ser brie pochodzi z Lotaryngii. Jest to ser dojrzewający, z porostem białej pleśni. W trakcie dojrzewania nabiera intensywnego smaku, a jednocześnie zachowuje kremową konsystencję.

Polecamy winoPolecamy wino. Z białych win proponujemy wybrać szczep Chardonnay, z którego powstaje wino świeże, cytrusowe, z aromatami owocowymi. Jeżeli wolisz wino czerwone, to sugerujemy podanie Chianti Classico ze szczepu Sangiovese, które charakteryzuje się zrównoważoną kwasowością.

Le Rustique Camembert

Sery Le Rustique - camembert

Camembert pochodzi z Normandii. Ma znacznie więcej aromatów niż ser brie, a jednocześnie nadal zachowuje delikatną kremową konsystencję. Młody ser camembert bywa nawet lekko kruszący, natomiast w miarę dojrzewania staje się półpłynny i ujawnia ostre smaki i armaty, które wielbiciele serów uwielbiają.

Polecamy winoPolecamy wino. Z win czerwonych wybieramy wino lekko owocowe o wyważonej kwasowości, z niewysoką zawartością tanin, na przykład Pinot Noir z Nowego Świata, czyli z Chile lub Argetnyny. Z białych win polecamy wina ze szczepu Chardonnay, koniecznie beczkowe, w których aromaty owocowe mieszają się z nutami tostowo-waniliowymi.

Deska serów.

Sery Le Rustique - deska seró

Deska serów złożona z serów Le Rustique: łagodne plastry, Tomme Fruitee, brie oraz camembert.

Polecamy winoPolecamy wino. Jeżeli chcielibyśmy podać tylko jedno wino, które będzie pasowało do wszystkich wymienionych wyżej serów, to polecamy wino Pinot Noir, które kocha sery. To wino charakteryzuje się przyjemnymi aromatami owocowymi, kwasowością na dobrym poziomie, niewysoką zawartością tanin.

Sery Le Rustique - w opakowaniachSery Le Rustique - rozpakowaneSery Le Rustique - deska serów i kieliszki

Tagi: , , , , ,