Jakie wina pasują do serów? Dziś razem z Jankiem opowiemy Wam jak łączyć sery Le Rustique z winem. Dobieramy pasujące wina do serów: camembert, brie, Tomme Fruitee oraz Plastry Łagodne. Podpowiadamy także jakie jedno wino podać do deski serów złożonej z tych właśnie czterech serów.
To nasz pierwszy wspólny film. Do tej pory Janek rzadko pojawiał się na kanale 2 smaki. Dajcie znać jak Wam się podoba taki „rozmawiany” film. A czy Wy macie swoje ulubione połączenie serów z winem?
Zapraszam na deskę pysznych serów oraz idealnie dobrane do nich wina. Sery omawiam w takiej kolejności, w jakiej proponuję je degustować: od najdelikatniejszego, do najbardziej wyrazistego. W takiej kolejności polecam ułożyć je na desce serów.
Le Rustique Plastry Łagodne
Mleko, z którego produkowany jest ten ser, pochodzi z gór centralnej Francji, a same sery dojrzewają na wysokości ponad 1000 metrów przez 12 tygodni. Łagodne plastry są delikatne, rozpływające się w ustach, a jednocześnie moją bardzo bogaty aromat. Ich skórka jest jadalna. Będą świetną przekąską na bagietce, lub jako składnik deski serów. Bardzo dobrze smakują z pomidorami, dlatego do deski serów z ich udziałem proponuję podać pomidorki koktajlowe lub pomidory pokrojone w cząstki.
Polecamy wino. Do łagodnych plastrów proponujemy francuskie wino Merlot, które nie jest tak intensywne jak Merlot z Nowego Świata (z Argentyny lub Chile), a jednocześnie zachowuje swój świeży aromat owocowy.
Le Rustique Tomme Fruitee
Tomme Fruitee dojrzewa w grotach, w popiele, dzięki czemu ma charakterystyczną brązową skórkę, przesyconą wytrawnymi aromatami. Wnętrze tego sera jest delikatne, o lekko owocowym posmaku i zwartej konsystencji.
Polecamy wino. Do sera Tomme Fruitee będzie pasował Riesling ze szczątkową słodyczą, czyli wino wytrawne, w którym wyczuwamy delikatną słodycz.
Le Rustique Brie
Ser brie pochodzi z Lotaryngii. Jest to ser dojrzewający, z porostem białej pleśni. W trakcie dojrzewania nabiera intensywnego smaku, a jednocześnie zachowuje kremową konsystencję.
Polecamy wino. Z białych win proponujemy wybrać szczep Chardonnay, z którego powstaje wino świeże, cytrusowe, z aromatami owocowymi. Jeżeli wolisz wino czerwone, to sugerujemy podanie Chianti Classico ze szczepu Sangiovese, które charakteryzuje się zrównoważoną kwasowością.
Le Rustique Camembert
Camembert pochodzi z Normandii. Ma znacznie więcej aromatów niż ser brie, a jednocześnie nadal zachowuje delikatną kremową konsystencję. Młody ser camembert bywa nawet lekko kruszący, natomiast w miarę dojrzewania staje się półpłynny i ujawnia ostre smaki i armaty, które wielbiciele serów uwielbiają.
Polecamy wino. Z win czerwonych wybieramy wino lekko owocowe o wyważonej kwasowości, z niewysoką zawartością tanin, na przykład Pinot Noir z Nowego Świata, czyli z Chile lub Argetnyny. Z białych win polecamy wina ze szczepu Chardonnay, koniecznie beczkowe, w których aromaty owocowe mieszają się z nutami tostowo-waniliowymi.
Deska serów.
Deska serów złożona z serów Le Rustique: łagodne plastry, Tomme Fruitee, brie oraz camembert.
Polecamy wino. Jeżeli chcielibyśmy podać tylko jedno wino, które będzie pasowało do wszystkich wymienionych wyżej serów, to polecamy wino Pinot Noir, które kocha sery. To wino charakteryzuje się przyjemnymi aromatami owocowymi, kwasowością na dobrym poziomie, niewysoką zawartością tanin.
Tagi: camembert, film, Le Rustique, ser brie, ser żółty, wino do potrawy
Dobór wina do serów to trafiony pomysł i realizacja.
Dotychczas interesowało nas głównie dobieranie wina do mięs.
Prezentacja jest zachętą do nowych wrażeń.
Wybredni, koniecznie wypróbujcie połączenie serów z winem. To bardzo dobrana para, pod warunkiem, że wybierzecie pasujące wina 🙂
U nas remont balkonu w toku 😀 płytki się klejąca 😀 w planie leżaki i stolik 😀
I super! My mamy stare leżaki i jakiś stolik ogrodowy, ale chcielibyśmy jakoś lepiej wszystko dopasować do balkonu. Szczególnie rozmiarami, bo leżaki za dużo miejsca zajmują.
No to jak już skończycie remontować balkon, to wiecie trzeba zrobić na kolację 😉 Będzie romantycznie! <3
Interesujący wpis!!! Ja uwielbiam sery na deser w połączeniu oczywiście z kieliszkiem wina słodkiego 🙂
Rzadko pijamy słodkie wina, ale w połączeniu z takimi serami chętnie bym spróbowała ☺