Wegańska i bezglutenowa przekąska, która świetnie nasyci. Frittatę wykonasz w kilka chwil, a najedzą się nią nawet dwie osoby, jeśli podasz do niej na przykład sałatę. U nas frittata z groszkiem, suszonymi pomidorami i orzechami bywa dodatkiem do weekendowego obiadu lub przekąską albo kolacją w zapracowany dzień. Fajnie mieć w repertuarze takie zdrowe warzywne przegryzki, które wykonasz zanim zaczniesz szukać w szafkach czegoś gotowego i mniej zdrowego 😉
Frittata z groszkiem, suszonymi pomidorami i orzechami
[1 niezbyt gruba frittata]
- pół szkl mąki z ciecierzycy
- pół szkl wody
- sól, pieprz
- kilka pomidorów suszonych z zalewy
- duża garść zielonego groszku – u mnie mrożony
- pół czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżka orzechów włoskich
- łyżka migdałów – u mnie już pokrojone w słupki
- ćwierć łyżeczki kminku
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- odrobinka pieprzu kajeńskiego
- łyżka oleju z pestek winogron
W misce wymieszaj mąkę z wodą. Dodaj przyprawy, groszek, suszone pomidory pokrojone w kostkę, cebulę i czosnek pokrojone w plastry oraz orzechy i migdały pokrojone na kawałki. Wszystko wymieszaj.
Na patelnię (użyłam patelni do naleśników) wlej olej, podgrzej i rozprowadź na przykład za pomocą silikonowego pędzelka. Przełóż masę na patelnię i wyrównaj jej powierzchnię. Smaż na średnim ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
Następnie przekręć frittatę na drugą stronę. Najłatwiej to zrobić przykrywając patelnię dużym płaskim talerzem i przekręcając patelnię do góry dnem. Przekręconą frittatę wystarczy zsunąć z talerza na patelnię. Przykryj i znowu smaż przez kilka minut, aż delikatnie się zrumieni.
Podawaj od razu lub po lekkim przestudzeniu.
Tagi: cebula, czosnek, dla zdrowia, groszek, mąka z cieciorki, migdały, orzechy włoskie, papryka wędzona, pieprz kajeński, pomidory suszone
Zostaw komentarz