Wegańska i bezglutenowa przekąska, która świetnie nasyci. Frittatę wykonasz w kilka chwil, a najedzą się nią nawet dwie osoby, jeśli podasz do niej na przykład sałatę. U nas frittata z groszkiem, suszonymi pomidorami i orzechami bywa dodatkiem do weekendowego obiadu lub przekąską albo kolacją w zapracowany dzień. Fajnie mieć w repertuarze takie zdrowe warzywne przegryzki, które wykonasz zanim zaczniesz szukać w szafkach czegoś gotowego i mniej zdrowego 😉

Frittata z groszkiem, suszonymi pomidorami i orzechami

Frittata z groszkiem, suszonymi pomidorami i orzechami

[1 niezbyt gruba frittata]
  • pół szkl mąki z ciecierzycy
  • pół szkl wody
  • sól, pieprz
  • kilka pomidorów suszonych z zalewy
  • duża garść zielonego groszku – u mnie mrożony
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka orzechów włoskich
  • łyżka migdałów – u mnie już pokrojone w słupki
  • ćwierć łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • odrobinka pieprzu kajeńskiego
  • łyżka oleju z pestek winogron

W misce wymieszaj mąkę z wodą. Dodaj przyprawy, groszek, suszone pomidory pokrojone w kostkę, cebulę i czosnek pokrojone w plastry oraz orzechy i migdały pokrojone na kawałki. Wszystko wymieszaj.

Na patelnię (użyłam patelni do naleśników) wlej olej, podgrzej i rozprowadź na przykład za pomocą silikonowego pędzelka. Przełóż masę na patelnię i wyrównaj jej powierzchnię. Smaż na średnim ogniu pod przykryciem przez kilka minut.

Następnie przekręć frittatę na drugą stronę. Najłatwiej to zrobić przykrywając patelnię dużym płaskim talerzem i przekręcając patelnię do góry dnem. Przekręconą frittatę wystarczy zsunąć z talerza na patelnię. Przykryj i znowu smaż przez kilka minut, aż delikatnie się zrumieni.

Podawaj od razu lub po lekkim przestudzeniu.

Frittata z groszkiem, suszonymi pomidorami i orzechamiFrittata z groszkiem, suszonymi pomidorami i orzechami

Tagi: , , , , , , , , ,