Proponuję Wam zdrową przekąskę opartą na fasolce szparagowej i sałacie, z dodatkiem szynki długodojrzewającej i uprażonych orzechów z tymiankiem. Takie danie cudownie poprawia nastrój w pochmurny dzień. Fasolka i sałata gwarantują lekkość posiłku, a jednocześnie szynka i orzechy pozostawiają uczucie sytości. Polecam przygotowanie takiej fasolki dla siebie, na poprawę nastroju lub na spotkanie z przyjaciółmi.
Fasolka żółta w szynce długodojrzewającej na sałacie z orzechami
- pół opakowania mrożonej fasolki żółtej „Już Przygotowane na Parze” Bonduelle
- 3 plastry szynki parmeńskiej
- mieszanka sałat
- łyżka orzechów włoskich
- łyżeczka płatków migdałów
- łyżeczka pestek dyni
- szczypta tymianku
- pół łyżeczki oliwy
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Sos. Wszystkie składniki sosu wlej do małego słoiczka, zamknij i potrząsaj energicznie przez chwilę.
Na suchej patelni, na małym ogniu, upraż orzechy, płatki migdałów i pestki dyni. Wystarczy, że zaczną wydzielać olejki eteryczne, nie muszą się zrumienić. Uważaj, żeby ich nie przypalić, bo staną się gorzkie. Dodaj tymianek i podgrzewaj jeszcze pół minuty mieszając. Na koniec dodaj oliwę, wymieszaj dokładnie, aby orzechy i nasiona zostały oblepione tymiankiem. Na półmisku rozłóż mieszankę sałat i posyp uprażonymi orzechami.
Na oczyszczoną patelnię po smażeniu orzechów wlej 2 łyżki wody i łyżeczkę oliwy oraz dodaj fasolkę szparagową. Przykryj i podgrzej na średnim ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Plastry szynki przekrój wzdłuż na pół. Na każdej połówce plastra układaj po kilka fasolek, owijaj je szynką i układaj na sałacie.
Tagi: Bonduelle, fasolka szparagowa, film, miód, oliwa, orzechy włoskie, pestki dyni, płatki migdałów, sałata, sok z cytryny, szynka długodojrzewająca, tymianek
Poezja :))
Evi, no i nie mogę się z Tobą nie zgodzić 😉