Proponuję Wam zdrową przekąskę opartą na fasolce szparagowej i sałacie, z dodatkiem szynki długodojrzewającej i uprażonych orzechów z tymiankiem. Takie danie cudownie poprawia nastrój w pochmurny dzień. Fasolka i sałata gwarantują lekkość posiłku, a jednocześnie szynka i orzechy pozostawiają uczucie sytości. Polecam przygotowanie takiej fasolki dla siebie, na poprawę nastroju lub na spotkanie z przyjaciółmi.

Fasolka żółta Bonduelle w szynce długodojrzewającej na sałacie z orzechami

 

Fasolka żółta w szynce długodojrzewającej na sałacie z orzechami

  • pół opakowania mrożonej fasolki żółtej „Już Przygotowane na Parze” Bonduelle
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • mieszanka sałat
  • łyżka orzechów włoskich
  • łyżeczka płatków migdałów
  • łyżeczka pestek dyni
  • szczypta tymianku
  • pół łyżeczki oliwy

 Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Sos. Wszystkie składniki sosu wlej do małego słoiczka, zamknij i potrząsaj energicznie przez chwilę.

Na suchej patelni, na małym ogniu, upraż orzechy, płatki migdałów i pestki dyni. Wystarczy, że zaczną wydzielać olejki eteryczne, nie muszą się zrumienić. Uważaj, żeby ich nie przypalić, bo staną się gorzkie. Dodaj tymianek i podgrzewaj jeszcze pół minuty mieszając. Na koniec dodaj oliwę, wymieszaj dokładnie, aby orzechy i nasiona zostały oblepione tymiankiem. Na półmisku rozłóż mieszankę sałat i posyp uprażonymi orzechami.

Na oczyszczoną patelnię po smażeniu orzechów wlej 2 łyżki wody i łyżeczkę oliwy oraz dodaj fasolkę szparagową. Przykryj i podgrzej na średnim ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Plastry szynki przekrój wzdłuż na pół. Na każdej połówce plastra układaj po kilka fasolek, owijaj je szynką i układaj na sałacie.

Fasolka żółta w szynce długodojrzewającej na sałacie z orzechami do bloga 1Fasolka żółta w szynce długodojrzewającej na sałacie z orzechami do bloga 0Fasolka żółta w szynce długodojrzewającej na sałacie z orzechami

 

Tagi: , , , , , , , , , , ,