Chipsy z surowych warzyw to pyszna i super zdrowa przekąska. Surowe jedzenie zawiera enzymy, które wspomagają trawienie oraz wchłanianie witamin i minerałów. Po takim posiłku zawsze czuję się lekko i jestem gotowa do działania. Nie ma problemu, żeby już pół godziny po jedzeniu pójść pobiegać. Dodatkowo, surowe jedzenie zapewnia mnóstwo energii i siły. Kto nie sprawdził na własnej skórze, temu może trudno w to uwierzyć.

Do chipsów najlepiej podać dipy o wyrazistym smaku. Tym razem przygotowałam dwa: musztardowo-tymiankowy oraz pomidorowy z chilli. Pierwszy to gęsta wersja sosu winegret, drugi oprócz ostrego chilli zawiera słodki sos klonowy. Oba świetne, choć tak różne od siebie.

Chipsy z surowych warzyw

  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • burak
  • pół cukinii
  • pół ogórka węża
  • pomidorki koktajlowe
  • Dip musztardowo-tymiankowy
  • pół posiekanej cebuli
  • łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 szkl octu winnego (u mnie czerwony)
  • po ćwierć łyżeczki soli i pieprzu
  • ćwierć szkl oliwy
  • Dip pomidorowy z chilli
  • 4 łyżki sosu sojowy
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżka masła migdałowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • szczypta chilli
  • ćwierć filiżanki pokrojonego drobnego szczypiorku
  • Dip musztardowo-tymiankowy. Wszystkie składniki wymieszaj w zamkniętym słoiku, intensywnie potrząsając.

    Dip pomidorowy z chilli. Wszystkie składniki wymieszaj w zamkniętym słoiku, intensywnie potrząsając.

    Chipsy z surowych warzyw. Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokrój w cienkie plasterki. Ja kroiłam tarką falistą Borner, obracając warzywa o 90 stopni, aby utworzyć kratkę.

    Tagi: , , , ,