Bardzo maślane i mięciutkie. Świetne do zabrania ze sobą gdzieś, np. na piknik.

Rogaliki maślane

Rogaliki maślane

  • 1 szkl mleka (na początek użyj pół szklanki, a po wymieszaniu wszystkich składników oceń ile mleka jeszcze dodać)
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 dkg drożdży
  • 3 duże jajka
  • 4,5 szkl mąki
  • 3 łyżki roztopionego masła – do posmarowania rogalików
  • ewentualnie jakieś nadzienie: cynamon lub cukier z prawdziwą wanilią lub dżem lub ser biały z cukrem lub mascarpone lub otarta skórka z cytryny lub Nutella

Do drożdży dodać trochę mąki, cukru i letniego mleka. Wymieszać i poczekać aż zaczyn zacznie rosnąć – kilkanaście minut. Resztę mleka zagotować i dodać do niego masło i cukier. Trochę ostudzić. Do mąki dodać zaczyn, mleko i jajka i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i lśniące. Ciasto powinno być elastyczne, nie lejące, może lekko kleić się do rąk. Włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, aż podwoi objętość. Jeżeli Twoje ciasto trochę lepi się do rąk, to najpierw oprósz mąką ciasto i ręce. Ciasto podzielić na 3 części i z każdej wywałkować placek o średnicy 22 cm (podsypując mąką w razie potrzeby). Posmarować roztopionym masłem i podzielić na 8 trójkątów (np. okrągłym nożykiem do pizzy). Na każdym trójkącie można położyć jakieś nadzienie lub posypać cukrem lub cynamonem. Zwijać rogaliki i układać na wysmarowanej blasze. Posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia (ostatnio pomijałam ten etap i rogaliki wyszły takie jak widać na zdjęciu). Piec 8-10 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące rogaliki posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.


Tagi: , , ,