Zaczynam się specjalizować w pieczeniu pieczywa 🙂

Nie podaję sposobu robienia zaczynu, wyrabiania ciasta, itp, bo przepis jest z Thermomix’a. Zapewniam jednak, że z tych proporcji wychodzą pyszne bułeczki!

Bułki grahamki

Bułki grahamki

  • 10 dkg ziarna pszenicy (i żyta, jeśli ktoś chce) lub 10 dkg mąki razowej
  • 5 g kminku
  • 4 dkg drożdży
  • 5 g cukru (ja daję 10 g, około 2 łyżeczek)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 40 dkg mąki
  • 20 g oleju lub oliwy z oliwek (2-3 łyżki)
  • 5 g soli (ja daję 10 g, około 2 łyżeczek)
  • około 100 ml nasion oleistych (słonecznik, dynia, siemię lniane)
  • ew. łyżka otrębów pszennych, ew. kilkanaście ziarenek czarnuszki

Wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Ciasto podzielić na 8 części i uformować bułki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec 12-15 minut w temperaturze 200°C.

Uwagi: Wg oryginału: „Piec 15-20 minut w temperaturze 210°C.” Można posmarować żółtkiem i posypać makiem – ja tego nie robię.

Uwagi do kształtów: Czasem dzielę ciasto na 2 części  i piekę dwa chlebki – 20-25 minut. Można też podzielić część ciasta na bułeczki jeszcze 2 razy mniejsze niż oryginalne i np. formować z nich wałeczki i zawijać precelki lub muszle różnych kształtów. Można też zrobić paluszki: uformować wałkiem placek grubości 4 mm i pociąć go na paski szerokości 1 cm. Paski można na koniec poskręcać, żeby było ciekawiej 🙂 Paluszki piec 7 minut na pulchniutkie lub 12 minut na chrupiąco.

Tagi: , , ,