Danie oryginalne w smaku i lekko chrupiące. Przepis znalazłam w jakiejś gazecie dla młodzieży, kiedy byłam jeszcze w liceum. Od tej pory co jakiś czas do niego wracam. Wszystkie składniki trzeba sobie wcześniej naszykować, odmierzyć, bo potem samo przyrządzanie musi przebiegać szybko. Kalafiora po chińsku należy koniecznie podać z ryżem smażonym wg przepisu poniżej.

Kalafior po chińsku

Kalafior po chińsku

  • dorodny kalafior
  • 2 łyżeczki maggi z 3 łyżeczkami wody
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 4 łyżeczki rosołu lub wody
  • 1 łyżeczka dżemu śliwkowego lub z czarnej porzeczki wymieszana z łyżeczką octu z odrobiną soli
  • 1/2 drobiowej kostki rosołowej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

Kalafiora podzielić na różyczki i smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez 2 minuty. Dodać maggi, rosół, imbir, dżem i wymieszać.Posypać rozkruszoną kostką rosołową, smażyć 2 minuty. Potem zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 3 minuty. Dodać masło i wymieszać.

Ryż po chińsku

Ryż smażony

  • 2 szkl ugotowanego ryżu
  • średnia cebula – pokrojona w piórka
  • 1-2 jajka
  • 5-6 łyżek oleju sojowego
  • 10 dkg pieczarek – pokrojonych w grube plastry
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 3-4 gałązki szczypiorku
  • posiekana zielona pietruszka

Marynata:

  • łyżka sosu sojowego
  • ząbek czosnku – roztarty
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka wódki

Składniki marynaty wymieszać.

Jajka roztrzepać i wlać na patelnię z rozgrzanym olejem, nie mieszać, smażyć aż się zetną. Przestygnięty omlet zwinąć w rulon i pokroić jak makaron. Rozgrzać olej, usmażyć cebulę na dużym ogniu ciągle mieszając. Wlać marynatę i trzymać na ogniu jeszcze minutę. Oddzielnie smażyć na oleju pieczarki, przez 1-2 minuty. Smażyć ryż 1 minutę, dodać sos sojowy, cukier, pieczarki, szczypiorek, cebulę. Przybrać makaronem z omletu i pietruszką.


Tagi: , , , , , , , ,