Przepis na przepyszne cukierki. Specjalnie dla mojego Taty.

Zajrzyj także do przepisów na krówki ciągutki i krówki kruche.

Krówki ciągutki


Krówki

  • 2 szkl cukru (400 g)
  • 2 szkl śmietanki kremowej 30%

Cukier i  śmietankę gotować około 40 minut w głębokim rondlu na małym ogniu, mieszając. Przygotować zimny talerz nasmarowany masłem. Kiedy masa zgęstnieje, co jakiś czas spuszczać kroplę na talerz i sprawdzać jak tężeje. Po krótkim gotowaniu wyjdą krówki ciągutki, po dłuższym kruche krówki, po najdłuższym toffi. Gdy masa ma już potrzebną nam konsystencję, wylać na zimny natłuszczony talerz, poczekać aż stężeje i pokruszyć (lub pokroić) na kawałki.

Uwagi: Jeżeli użyjemy cukru pudru zamiast zwykłego, to masa szybko zgęstnieje i zrobi się „toffikowa”. Krótko gotowaną masą można smarować świeżo upieczone ciasto kruche. Po wystygnięciu masa nie straci elastyczności.

Tagi: