Syrop korzenny to płynny wywar z wielu korzennych przypraw z dodatkiem cukru. Jest bardzo aromatyczny, ma piękną bursztynową barwę i świetnie nadaje się na prezent dla najbliższych. Można go dodawać do herbaty, kawy, grzańca, zimowych drinków, a nawet do deserów i wypieków.

Z wymienionych w składnikach przypraw korzennych najlepiej dodaj tylko te, które lubisz. Ja dodałam wszystkie, choć nie przepadam za anyżem, a jednak syrop bardzo mi smakuje, bo jest tak bogaty w aromaty, że żaden nie dominuje.

Syrop korzenny

Syrop korzenny

[proporcje na około 300 ml syropu]
  • 500 ml wody
  • 1 szkl cukru trzcinowego
  • 14 goździków
  • 4 całe laski cynamonu
  • nasiona z jednego ziarna kardamonu
  • 30 g świeżego imbiru
  • pół gałki muszkatołowej pokrojonej na kilka kawałków
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • anyż

Wszystkie składniki włóż do rondelka, zagotuj i gotuj bez przykrycia przez 30-40 minut. Następnie odstaw z ognia, przykryj i pozostaw na kolejne 30 minut. Po tym czasie odcedź syrop przez sitko i zlej do butelki. Przechowuj w lodówce.

Syrop korzenny 1Syrop korzenny 2Syrop korzenny 3Syrop korzenny 0

Tagi: , , , , , , , ,