Co jakiś czas szukam nowego smaku mleka roślinnego. Zależy mi na tym, żeby smak był wyrazisty, bogaty, aby nie było wrażenia, że mleko jest wodniste. Jeśli mleko orzechowe ma mało wyrazisty smak, ratuję się odrobinką soli lub miodu. Mleko orzechowo-sezamowe, które dziś prezentuję, nie wymaga doprawiania, bo jest smakowite samo w sobie. Gęste, wyraziste, z różnymi aromatami, pochodzącymi z różnych orzechów i nasion.
Takie mleko możesz pić prosto ze szklanki, bez doprawiania. Najlepiej w towarzystwie jakieś dobrego ciastka 🙂
Mleko orzechowo-sezamowe
- 1/3 szkl orzechów nerkowca
- 2 duże łyżki orzechów włoskich
- łyżka płatków migdałów
- łyżka sezamu – nadaje lekko ostrego, wyrazistego smaku, można pominąć
Wszystkie orzechy oraz nasiona włóż do naczynia, wlej 500 ml zimnej wody i odstaw na całą noc. Rano odlej wodę i wypłucz orzechy na sicie.
Przełóż orzechy do pojemnika miksera, dolej 400 ml wody i zmiksuj na najwyższych obrotach, przez minutę. Jeśli chcesz, odcedź mleko na gęstym sicie lub przez gazę złożoną kilka razy.
Tagi: orzechy nerkowca, orzechy włoskie, płatki migdałów, sezam
Czytałam przepis i mam dwa pytania: Czy zwykły mikser i wysoki pojemnik wystarczy czy to ma być mały pojemnik z ostrzami (mam taki do blendera). Czy trzeba cedzić na sicie lub przez gazę? Nigdy jeszcze nie robiłam takiego mleka, a wygląda zachęcająco 🙂 Pozdrawiam
Wydaje mi się, że oba miksery poradzą sobie z orzechami. Istotniejsza jest tu moc miksera.
Ja zwykle nie odcedzam, bo pasuje mi takie gęste mleko. Będą w nim wyczuwalne zmielone orzechy. Dla mnie to zaleta 🙂
Dziękuję 🙂