Co jakiś czas szukam nowego smaku mleka roślinnego. Zależy mi na tym, żeby smak był wyrazisty, bogaty, aby nie było wrażenia, że mleko jest wodniste. Jeśli mleko orzechowe ma mało wyrazisty smak, ratuję się odrobinką soli lub miodu. Mleko orzechowo-sezamowe, które dziś prezentuję, nie wymaga doprawiania, bo jest smakowite samo w sobie. Gęste, wyraziste, z różnymi aromatami, pochodzącymi z różnych orzechów i nasion.
Takie mleko możesz pić prosto ze szklanki, bez doprawiania. Najlepiej w towarzystwie jakieś dobrego ciastka 🙂

Mleko orzechowo-sezamowe

Mleko orzechowo-sezamowe

  • 1/3 szkl orzechów nerkowca
  • 2 duże łyżki orzechów włoskich
  • łyżka płatków migdałów
  • łyżka sezamu – nadaje lekko ostrego, wyrazistego smaku, można pominąć

Wszystkie orzechy oraz nasiona włóż do naczynia, wlej 500 ml zimnej wody i odstaw na całą noc. Rano odlej wodę i wypłucz orzechy na sicie.

Przełóż orzechy do pojemnika miksera, dolej 400 ml wody i zmiksuj na najwyższych obrotach, przez minutę. Jeśli chcesz, odcedź mleko na gęstym sicie lub przez gazę złożoną kilka razy.

Mleko orzechowo-sezamowe 1Mleko orzechowo-sezamoweMleko orzechowo-sezamowe

Tagi: , , ,