Na upały, na pikniki, na czas relaksu na balkonie, podczas oglądania meczu – lemoniada zawsze się sprawdzi. Polecam dziś pyszną lemoniadę cytrynową, z truskawkami, bazylią grecką i kumkwatem. Jest radośnie kolorowa, bardzo smaczna i słodka, bo oprócz niezbyt dużej ilości miodu zawiera słodziuteńkie truskawki.
Wymyśliłam sposób, żeby lemoniada miała intensywny smak, a jednocześnie pięknie się prezentowała. Na spód wlewam mocno cytrynową lemoniadę, a drugą połowę szklanki uzupełniam wodą. W ten sposób najpierw można ugasić pierwsze pragnienie w upał, a potem delektować się różnymi smakami występującymi w szklance. Z każdym łykiem czysta woda zamienia się z coraz bardziej intensywną lemoniadę cytrynową.
Cytrynowa lemoniada z truskawkami i bazylią
[porcja na 4 szklanki]
- 2 cytryny
- 2-3 szkl wody
- miód lub cukier trzcinowy – do smaku, u mnie półtorej łyżki
- 500 g truskawek
- kilka gałązek bazylii – u mnie grecka, z drobnymi listkami
- 2 owoce kumkwatu lub pół cytryny
- kostki lodu
Z cytryn wyciśnij sok. W dzbanku wymieszaj sok z cytryny, miód i 1,5 szklanki wody.
Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Większe pokrój na połówki lub ćwiartki. Kumkwat wyszoruj i pokrój na plasterki. Bazylię opłucz.
W szklankach układaj na zmianę truskawki, plastry kumkwatu, kostki lodu i listki bazylii. Rozlej do szklanek lemoniadę. Uzupełnij wodą. Podawaj od razu.
Tagi: bazylia, cytryna, kumkwat, miód, truskawki
Sok jabłkowy klarowny z wodą gazowaną (1/3 szklanki soku, reszta woda). Mniam 🙂
I listki mięty… mmmmm…
O to to, właśnie 🙂
Kasia, Michal podoba mi się Wasza wspólna propozycja <3
Piłabym dzisiaj! 🙂
Dzięki za bardzo ciekawą i smakowitą inspirację!
Ja mogę polecić coś dla zabieganych i leniuszków: 1/2-1 szkl. malin (mogą być mrożone) +1,5l wody min, lekko gazowanej. Świetnie czuć maliny!
Anna, dzięki za inspirację. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam.