Na upały, na pikniki, na czas relaksu na balkonie, podczas oglądania meczu – lemoniada zawsze się sprawdzi. Polecam dziś pyszną lemoniadę cytrynową, z truskawkami, bazylią grecką i kumkwatem. Jest radośnie kolorowa, bardzo smaczna i słodka, bo oprócz niezbyt dużej ilości miodu zawiera słodziuteńkie truskawki.
Wymyśliłam sposób, żeby lemoniada miała intensywny smak, a jednocześnie pięknie się prezentowała. Na spód wlewam mocno cytrynową lemoniadę, a drugą połowę szklanki uzupełniam wodą. W ten sposób najpierw można ugasić pierwsze pragnienie w upał, a potem delektować się różnymi smakami występującymi w szklance. Z każdym łykiem czysta woda zamienia się z coraz bardziej intensywną lemoniadę cytrynową.

Cytrynowa lemoniada z truskawkami i bazylią

Cytrynowa lemoniada z truskawkami i bazylią

[porcja na 4 szklanki]
  • 2 cytryny
  • 2-3 szkl wody
  • miód lub cukier trzcinowy – do smaku, u mnie półtorej łyżki
  • 500 g truskawek
  • kilka gałązek bazylii – u mnie grecka, z drobnymi listkami
  • 2 owoce kumkwatu lub pół cytryny
  • kostki lodu

Z cytryn wyciśnij sok. W dzbanku wymieszaj sok z cytryny, miód i 1,5 szklanki wody.

Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Większe pokrój na połówki lub ćwiartki. Kumkwat wyszoruj i pokrój na plasterki. Bazylię opłucz.

W szklankach układaj na zmianę truskawki, plastry kumkwatu, kostki lodu i listki bazylii. Rozlej do szklanek lemoniadę. Uzupełnij wodą. Podawaj od razu.

Cytrynowa lemoniada z truskawkami i bazylią

Cytrynowa lemoniada z truskawkami i bazylią

Tagi: , , , ,