Niedawno miałam okazję uczestniczyć w smacznych i wesołych warsztatach kulinarnych oraz poznać na żywo Charlesa Daigneault’a, znanego z programu Master Chef. Warsztaty były nagrodą w konkursie marki Sensodyne, więc tym razem mniej gotowałam, a więcej przyglądałam się jak gotują laureatki konkursu. Dzięki temu zdążyłam zapisać dla Was przepisy Charlesa 🙂

Warsztaty Sensodyne z Charlesem z Master Chef

Warsztaty z Charlesem 1 - jajko w koszulceNa dobry początek przygotowaliśmy kilka prostych i zdrowych potraw z jajek. Czy wiecie jak przygotować jajko w koszulce? A wiecie jak przygotować kilka porcji jednocześnie? 🙂 Ja już wiem! Wypróbowałam tą metodę w domu i efekt możecie zobaczyć w jednym z wcześniejszych wpisów.

Warsztaty z Charlesem 4 - wypływająca wyspa

Charles pokazał nam jeszcze jeden przepis, który koniecznie chciałabym wypróbować na moich dzieciach. Wypływająca wyspa jest to słodka beza (u nas była kakaowa) ugotowana w mleku ze śmietaną.

Warsztaty z Charlesem 2 - wypływająca wyspaWarsztaty z Charlesem 3 - wypływająca wyspaWypływająca wyspa

  • białko
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka kakao
  • szkl mleka
  • szkl śmietanki
  • miód do polania

Białko ubij prawie na sztywno, dodawaj po trochę cukru pudru, a na koniec kakao. W tym czasie w rondelku zagotuj mleko ze śmietaną.

Z ubitej kakaowej piany formuj owalne porcje, za pomocą dwóch łyżek. Wkładaj je ostrożnie do gorącego mleka. Gotuj pół minuty z każdej strony.

 

Warsztaty z Charlesem 3 - suflet czekoladowy

Przygotowaliśmy też suflet czekoladowy, delikatny i pyszny.

Suflet czekoladowy

[16 porcji]
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 8 jajek
  • masło do wysmarowania foremek
  • cukier trzcinowy do wysypania foremek

Foremki do zapiekania wysmaruj masłem. Ścianki smaruj ruchami od dołu do góry. Następnie wysyp je dokładnie cukrem trzcinowym i strząśnij jego nadmiar, uderzając lekko foremką trzymaną do góry dnem o blat.

W misce nad wrzącą wodą roztop czekolady. Jeśli nie masz doświadczenia w topieniu czekolady, zobacz instrukcję filmową. Roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę ubij z żółtkami. Oddzielnie ubij białka.

Do masy czekoladowej dodaj trochę piany z białek i wymieszaj. Masa stanie się luźniejsza, delikatniejsza. Wtedy możesz dodać pozostałą pianę i wymieszać delikatnie, szpatułką.

Do każdej foremki wlej masę do 3/4 wysokości. Piecz w 180°C przez 12 minut.

Uwaga: Suflety można przygotować i zamrozić surowe w foremkach. Kiedy nadejdzie pora podania sufletów, wystarczy je wstawić (nie rozmrażając wcześniej) do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 15 minut.

 

Warsztaty z Charlesem 7 - grillowana sałata rzymska.

Kolejna propozycja Charliego to grillowana sałata rzymska z kozim serem i orzechami. Wspaniała! To mój hit tego spotkania, który na pewno wypróbuję jak tylko dopadnę gdzieś sałatę rzymską 🙂

Grillowana sałata rzymska z kozim serem i orzechami

  • Warsztaty z Charlesem 5 - grillowana sałata rzymskaWarsztaty z Charlesem 6 - grillowana sałata rzymskasałata rzymska
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50-100 g sera koziego

Sos orzechowy:

  • 50 ml oliwy
  • pół łyżeczki oleju sezamowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1-2 łyżki miodu
  • łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz

Główkę sałaty przekrój wzdłuż na pół. Połówki skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Grilluj z obu stron po 5-7 minut, na średnim ogniu.

W tym czasie w malakserze zmiksuj bardzo drobno orzechy. Dodaj miód i oliwę, zmiksuj. Dodaj sól, pieprz, ocet, olej sezamowy i znowu zmiksuj.

Sałatę pokrój na kawałki szerokości 2-3 cm i ułóż na talerzu. Na niej rozłóż ser kozi pokrojony w kostkę, polej przygotowanym sosem, a na wierzchu rozłóż orzechy.

Warsztaty z Charlesem 9 - homar

Największą atrakcję Charles zostawił nam na koniec. Mogliśmy podziwiać żywe homary i przyjrzeć się przygotowaniu ich od początku do końca.

Warsztaty z Charlesem 10 - homarWarsztaty z Charlesem 12 - homarWarsztaty z Charlesem 14 - homarPierwszym krokiem jest głaskanie (!) homara, w celu uspokojenia go. Można go też pohuśtać głową w dół, efekt będzie podobny. Następnie wrzuć homara do wrzątku i gotuj 5 minut. Odczekaj kilka minut i zacznij oddzielać mięso od skorupy. Najlepsze do jedzenia są korpus z ogonem i szczypce homara. Pozostałe części, pomijając zielony przewód pokarmowy, mogą trafić do wywaru.

Najprostszym dodatkiem do mięsa homara jest masło roztopione ze startą skórką z cytryny. Możesz też przygotować sos na bazie bulionu z homara.

Sos do homara

  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • cebula
  • seler
  • nogi i skorupki z homara
  • białe wino
  • świeży tymianek
  • cytryna
  • śmietana 18%

Warzywa obierz i każde przekrój na kilka kawałków. Włóż je do dużego garnka z 3 łyżkami oliwy. Smaż aż się zrumienią. Wlej wino, doprowadź do wrzenia i mieszaj aż wszystko, co się przypiekło i przykleiło do dna, odklei się. Dodaj wrzątek, części homara i świeży tymianek. Gotuj około pół godziny.
Rosół odcedź i redukuj na patelni, dodając tymianek i cytrynę ze skórką. Gotuj tak przez około 10 minut, a następnie wyrzuć cytrynę i gałązki tymianku. Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Warsztaty z Charlesem - pawelkonarzewski.pl 3

Na szczęście na koniec nie musiałam oddać fartucha 😉 Wręcz przeciwnie, dostałam jeszcze autograf!

Warsztaty z Charlesem 18

Fotografie bez logo 2 smaki pochodzą z materiałów prasowych Sensodyne.
Tagi: , , , , , ,