Zdrowe śniadania są najlepsze, kiedy łatwo je wykonać i kiedy dobrze smakują. Jajka w koszulkach są proste do przyrządzenia, dzięki zastosowaniu folii spożywczej. Taki sposób poznałam na warsztatach z Charlesem Daigneault’em. Jest to świetna metoda na przygotowanie więcej niż jednego jajka jednocześnie.

Jajko w koszulce

Jajko w koszulce

  • jajka
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek lub lubczyk
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Na każde jajko przygotuj z folii spożywczej kwadrat o boku około 25 cm i pasek szerokości 2 cm.

Na szklance połóż kwadrat folii, tworząc niewielki dołek. Do tego dołka nalej łyżeczkę oliwy, wlej ostrożnie jajko (żółtko nie może się rozpływać), dodaj sól, pieprz i tymianek. Złącz rogi folii, tworząc małą sakiewkę i starając się aby nie było w niej wolnej przestrzeni. Sakiewkę zawiąż paskiem wyciętym z folii spożywczej.

Postępuj podobnie ze wszystkimi jajkami, które chcesz jednocześnie przygotować.

Naszykuj garnek na tyle szeroki, by pomieścił wszystkie jajka. Zagotuj w nim wodę. Do wrzątku włóż wszystkie sakiewki z jajkami i gotuj przez 3,5 minuty.

Wyjmij sakiewki, odpakuj z folii i wyłóż na talerz skropiony oliwą. Dopraw na wierzchu solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.

Jajko w koszulce 1Jajko w koszulce 2Jajko w koszulce 3Jajko w koszulce 4

Jajko w koszulce 0

Tagi: , , ,