Jeśli coś ma w nazwie „fit” to ja jestem zainteresowana 😉 Easy tym bardziej! Warsztaty z sałatami Fit&Easy prowadzone przez Jaśka Kuronia okazały się inspirujące i w temacie sałat i w temacie dań, do których sałaty pasują.
Sałatka z pieczonym kurczakiem, karmelizowanym imbirem i żurawiną
Razem z Izą przygotowałyśmy sałatkę, która bardzo trafiła do moich kubków smakowych. Mieszanka sałat została tu połączona z karmelizowanym imbirem oraz figami i żurawinami namoczonymi w soku pomarańczowym. Do tego dodałyśmy prażone płatki migdałów oraz dla chętnych kawałki pieczonego kurczaka.
Faszerowane polędwiczki wieprzowe
Ciekawym daniem okazały się polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem ziołowym. W kawałkach polędwiczek wystarczy przebić palcem dziurę, najlepiej nie na wylot, i w ten otwór włożyć wcześniej zamrożone podłużne kawałki masła wymieszanego z ziołami. Koniecznie trzeba zawiązać sznurkiem wylot otworu, aby całe masło nie wyciekło podczas pieczenia. Takie polędwiczki są bardzo soczyste i aromatyczne.
Zobaczcie co jeszcze smacznego przygotowaliśmy.
Halaszle z jarmużem
Grasica cielęca w sosie z madery
Ragout z dziczyzną i czosnkiem niedźwiedzim
Rolada z kurczaka z musem i morelami
Sałata z awokado, melonem i gotowanymi buraczkami
Sałata z selerem naciowym, zielonymi oliwkami i mozzarellą
Tagi: sałata
Dużo sałat i dużo mięcha….ech coś dla mnie!! 🙂
Wszystkim obecnym bardzo się podobało 🙂 Jak widać sałaty i mięso zawsze się sprawdzają.