Mam dla Was kilka pomysłów na potrawy wigilijne i świąteczne od Sebastiana Gołębiewskiego, który prowadził warsztaty orzechowe dla marek Kikkoman i Tabasco. Zupa z orzechów włoskich, uszka z kaszą gryczaną, grzybami i orzechami laskowymi, śledź w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem, karp w maku i kokosie, karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem. Wszystko pyszne i trochę inne niż zwykle, choć nadal w klimacie Bożego Narodzenia.

Warsztaty orzechowe Kikkoman i Tabasco 4

Warsztaty orzechowe Kikkoman i Tabasco 5

Mi najbardziej przypadły do gustu uszka z farszem z prażonej kaszy gryczanej, grzybów i orzechów. Wybrałam właśnie tą grupę, bo akurat mam potrzebę poznawać nowe smaki farszów roślinnych. Używam ich od święta do tart, pasztecików, pierogów, a na co dzień… jako smarowidła do chleba. Farsz mieszałyśmy i uszka lepiłyśmy razem z Asią z Królestwa Garów i jej mężem oraz Kariną z bloga Art You Ready. Całą moją drużynę serdecznie pozdrawiam. Pierwotnie nasze uszka miały być pierogami, ale wybraliśmy mniejszą formę z uroczym supełkiem z ciasta.

Warsztaty orzechowe Kikkoman i Tabasco  - uszka z kaszą gryczaną, grzybami i orzechami

Farsz na uszka z kaszą gryczaną, grzybami i orzechami

[50-60 pierogów lub 150 uszek]
  • 300g kaszy gryczanej palonej
  • 300g grzybów leśnych mieszanych suszonych
  • wywar grzybowy
  • tymianek świeży mały pęczek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule lub 6-8 szalotek
  • 200g orzechów laskowych
  • olej rzepakowy
  • olej lniany
  • 50ml sosu sojowego Kikkoman
  • pieprz
  • kasza manna lub bułka tarta (opcjonalnie)

Ugotuj kaszę gryczaną i wystudź. Ugotuj grzyby, ale nie wylewaj wywaru. Grzyby posiekaj lub zmiksuj na grzybowe pesto. Czosnek i szalotki posiekaj i podsmaż. Orzechy laskowe upraż w piekarniku i zmiksuj. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki. Dopraw posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz był bardziej zwarty możesz dodać kaszę mannę.

Przygotuj swoje ulubione ciasto na pierogi. Rozwałkuj i wytnij krążki z ciasta. Ulep pierogi i ugotuj. Podawaj z odrobiną lnianego oleju.

Warsztaty orzechowe Kikkoman i Tabasco  - uszka 1Warsztaty orzechowe Kikkoman i Tabasco uszka 2Warsztaty orzechowe Kikkoman i Tabasco  - uszka 3Warsztaty orzechowe Kikkoman i Tabasco  - uszka 4

Druga potrawa, która bardzo przypadła mi do gustu to deser! Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem. Same orzechy podkradaliśmy już przed degustacją, bo były wyjątkowo pyszną przekąską. Pudding okazał się równie smaczny. Delikatny, niezbyt słodki, z mocnymi akcentami waniliowymi i pomarańczowymi. Ten smak zapamiętam na długo i na pewno wypróbuję takie połączenie.

Warsztaty orzechowe Kikkoman i Tabasco  - kokosowy pudding z imbirem i karmelizowanymi orzechami

Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem

[6 porcji]

Pudding:

  • 150g tapioki
  • 200ml mleka kokosowego
  • laska wanilii
  • 2cm imbiru świeżego
  • cukier trzcinowy (do smaku)
  • 400ml wody

Orzechy:

  • 200g mieszanych orzechów, migdały
  • 100g cukru
  • 50ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • sos TABASCO® (do smaku)

Do podania:

  • melisa lub mięta
  • pomarańcze

Ugotuj wodę z cukrem trzcinowym, wanilią i imbirem. Do gotującej wody dodaj tapiokę. Gotuj mieszając i dolewając mleka kokosowego. Gdy kulki tapioki będą zupełnie szkliste. Rozlej pudding do miseczek.

Orzechy i migdały upraż. Z cukru przygotuj złoty syrop, ale nie karmel. Dodaj mleko kokosowe i odparuj nadmiar wody. Przypraw sosem sojowym Kikkoman i sosem TABASCO®. Orzechy wymieszaj z kokosowym sosem i nałóż na pudding.

Ozdabiaj listkami mięty lub melisy i cząstkami pomarańczy.

Warsztaty orzechowe Kikkoman i Tabasco 1 produkty

Zobaczcie też pozostałe potrawy, które przygotowaliśmy.

Warsztaty orzechowe Kikkoman i Tabasco  - zupa z orzechów włoskich

Świąteczna zupa z orzechów włoskich to zupa o delikatnym smaku, do której warto podać prażone migdały, aby podkreślić jej orzechowy smak. Uszka z grzybami też do niej dobrze pasują.

Warsztaty orzechowe Kikkoman i Tabasco  - śledź w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem

Śledź w grzybach z ziołami i orzechowy wafelek. W tej potrawie zdziwił mnie po pierwsze śledź, którego chyba pierwszy raz w życiu jadłam w postaci smażonej. Po drugie zaintrygował mnie wafelek orzechowy. Bardzo lubię takie zdrowe energetyczne przegryzki. Wafelki planuję przetestować w domu.

Warsztaty orzechowe Kikkoman i Tabasco  - karp w maku i kokosie

Karp w maku i kokosie oraz gruszka i jabłko z pęczakiem na domowym winie. Tu najciekawszym elementem była panierka do karpia. Kokos i mak to nietypowe dla mnie połączenie. Okazało się smaczne i pasujące do ryby. A to przecież znacznie zdrowsza wersja niż mąka, jajko i bułka tarta.

Warsztaty orzechowe Kikkoman i Tabasco 7 degustacja

Bogatsza o nowe doświadczenia kulinarne i smakowe zabieram się do przygotowania karmelizowanych orzechów. A jeśli wystarczy mi czasu, to ulepię też uszka.

Bardzo dziękuję markom Kikkoman i Tabasco za zaproszenie na to wydarzenie.

Tagi: ,