Mam dla Was kilka pomysłów na potrawy wigilijne i świąteczne od Sebastiana Gołębiewskiego, który prowadził warsztaty orzechowe dla marek Kikkoman i Tabasco. Zupa z orzechów włoskich, uszka z kaszą gryczaną, grzybami i orzechami laskowymi, śledź w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem, karp w maku i kokosie, karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem. Wszystko pyszne i trochę inne niż zwykle, choć nadal w klimacie Bożego Narodzenia.
Mi najbardziej przypadły do gustu uszka z farszem z prażonej kaszy gryczanej, grzybów i orzechów. Wybrałam właśnie tą grupę, bo akurat mam potrzebę poznawać nowe smaki farszów roślinnych. Używam ich od święta do tart, pasztecików, pierogów, a na co dzień… jako smarowidła do chleba. Farsz mieszałyśmy i uszka lepiłyśmy razem z Asią z Królestwa Garów i jej mężem oraz Kariną z bloga Art You Ready. Całą moją drużynę serdecznie pozdrawiam. Pierwotnie nasze uszka miały być pierogami, ale wybraliśmy mniejszą formę z uroczym supełkiem z ciasta.
Farsz na uszka z kaszą gryczaną, grzybami i orzechami
[50-60 pierogów lub 150 uszek]
- 300g kaszy gryczanej palonej
- 300g grzybów leśnych mieszanych suszonych
- wywar grzybowy
- tymianek świeży mały pęczek
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule lub 6-8 szalotek
- 200g orzechów laskowych
- olej rzepakowy
- olej lniany
- 50ml sosu sojowego Kikkoman
- pieprz
- kasza manna lub bułka tarta (opcjonalnie)
Ugotuj kaszę gryczaną i wystudź. Ugotuj grzyby, ale nie wylewaj wywaru. Grzyby posiekaj lub zmiksuj na grzybowe pesto. Czosnek i szalotki posiekaj i podsmaż. Orzechy laskowe upraż w piekarniku i zmiksuj. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki. Dopraw posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz był bardziej zwarty możesz dodać kaszę mannę.
Przygotuj swoje ulubione ciasto na pierogi. Rozwałkuj i wytnij krążki z ciasta. Ulep pierogi i ugotuj. Podawaj z odrobiną lnianego oleju.
Druga potrawa, która bardzo przypadła mi do gustu to deser! Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem. Same orzechy podkradaliśmy już przed degustacją, bo były wyjątkowo pyszną przekąską. Pudding okazał się równie smaczny. Delikatny, niezbyt słodki, z mocnymi akcentami waniliowymi i pomarańczowymi. Ten smak zapamiętam na długo i na pewno wypróbuję takie połączenie.
Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem
[6 porcji]
Pudding:
- 150g tapioki
- 200ml mleka kokosowego
- laska wanilii
- 2cm imbiru świeżego
- cukier trzcinowy (do smaku)
- 400ml wody
Orzechy:
- 200g mieszanych orzechów, migdały
- 100g cukru
- 50ml mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- sos TABASCO® (do smaku)
Do podania:
- melisa lub mięta
- pomarańcze
Ugotuj wodę z cukrem trzcinowym, wanilią i imbirem. Do gotującej wody dodaj tapiokę. Gotuj mieszając i dolewając mleka kokosowego. Gdy kulki tapioki będą zupełnie szkliste. Rozlej pudding do miseczek.
Orzechy i migdały upraż. Z cukru przygotuj złoty syrop, ale nie karmel. Dodaj mleko kokosowe i odparuj nadmiar wody. Przypraw sosem sojowym Kikkoman i sosem TABASCO®. Orzechy wymieszaj z kokosowym sosem i nałóż na pudding.
Ozdabiaj listkami mięty lub melisy i cząstkami pomarańczy.
Zobaczcie też pozostałe potrawy, które przygotowaliśmy.
Świąteczna zupa z orzechów włoskich to zupa o delikatnym smaku, do której warto podać prażone migdały, aby podkreślić jej orzechowy smak. Uszka z grzybami też do niej dobrze pasują.
Śledź w grzybach z ziołami i orzechowy wafelek. W tej potrawie zdziwił mnie po pierwsze śledź, którego chyba pierwszy raz w życiu jadłam w postaci smażonej. Po drugie zaintrygował mnie wafelek orzechowy. Bardzo lubię takie zdrowe energetyczne przegryzki. Wafelki planuję przetestować w domu.
Karp w maku i kokosie oraz gruszka i jabłko z pęczakiem na domowym winie. Tu najciekawszym elementem była panierka do karpia. Kokos i mak to nietypowe dla mnie połączenie. Okazało się smaczne i pasujące do ryby. A to przecież znacznie zdrowsza wersja niż mąka, jajko i bułka tarta.
Bogatsza o nowe doświadczenia kulinarne i smakowe zabieram się do przygotowania karmelizowanych orzechów. A jeśli wystarczy mi czasu, to ulepię też uszka.
Bardzo dziękuję markom Kikkoman i Tabasco za zaproszenie na to wydarzenie.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, orzechy
Zostaw komentarz