Tydzień temu zjadłam kilka przepysznych potraw, a przez parę godzin wcześniej wspaniale się bawiłam w doborowym towarzystwie. Warsztaty zorganizowane przez Carrefour miały na celu zaprezentowanie nam ciekawych przepisów ze świeżo wydanej książki „Z miłości do smaku”. Gotowaliśmy pod okiem dwóch świetnych szefów kuchni: Davida Gaboriaud i Macieja Majewskiego. A podczas degustacji naszych potraw mieliśmy okazję posłuchać opowieści Joanny Drzazgi, antropolog kultury, która również jest współautorką książki.
Podczas warsztatów podzieliliśmy się na dwie grupy, z których każda przygotowała po jednej potrawie z każdym z szefów kuchni: Davidem i Maciejem. Potrawy zapowiadały się pysznie i nie było łatwo zdecydować, przy którym stole się ustawić. Ostatecznie wybrałam deser, bo z jednej strony jestem łasuchem, a z drugiej preferuję produkty roślinne w potrawach. Autorem przepisu na jabłka z calvadosem i rozmarynem jest Maciej Majewski, więc to z nim przygotowaliśmy naszą pierwszą potrawę.
Jabłka z calvadosem i rozmarynem to deser finezyjny, ze starannie dobranymi dodatkami, a jednocześnie całkiem prosty do wykonania. Kulki wydrążone z jabłek trzeba ugotować w aromatycznym syropie z rozmarynem, goździkami, wanilią i skórkami cytrusów. Bardzo ciekawe jest kruche ciasto kolendrowe. Warto wypróbować dodanie do ciasta świeżych listków kolendry, które dodają delikatnego aromatu.
Jabłka z calvadosem i rozmarynem – przepis
Zobaczcie też pozostałe smakowite dania, które wspólnie przygotowaliśmy.
Zupa bisque z krewetek
Filet z sandacza, podany z puree z marchewki, brukselkami i oliwą szczypiorkową
Pierś kurczaka podana z gnocchi z serem comté i pieczarkami
Jeśli macie ochotę zobaczyć dokładną relację z naszego przygotowania tych potraw, to zajrzyjcie na stronę Carrefour Polska na Facebooku. Jest tam kilka filmów, które dość dokładnie pokazują niemal cały przebieg warsztatów. A jeśli wolicie relację w pigułce, zapraszam na ten kilkuminutowy filmik:
Jak widać bawiliśmy się świetnie i nawet za bardzo nie przeszkadzały nam kamery 😉
Na koniec, już podczas degustacji, mieliśmy okazję posłuchać opowieści Asi Drzazgi, która przez kilka lat mieszkała we Francji, obserwując życie jej mieszkańców okiem antropologa kultury. We Francji jedzenie jest ważnym elementem życia towarzyskiego. Posiłek celebruje się długo, bez pośpiechu. I wcale nie musi to być bardzo wyszukana potrawa. Wystarczy przygotować danie na bazie jakiegoś ciekawego składnika, który jest charakterystyczny dla danego regionu. Dla Francuzów bardzo istotne jest pochodzenie produktu i jego jakość. Niemal każda miejscowość ma jakąś swoją kulinarną specjalność: produkt albo danie. Pod tym względem powoli zmienia się na lepsze również w Polsce. Zaczynamy doceniać nasze rodzime produkty i interesować się skąd pochodzą oraz jak były hodowane/uprawiane, a tym samym jakiej są jakości.
A tu część mojej drużyny: Dorota.in, Dorota smakuje i ja.
Gotowali z nami również: Madame Edith, Magiczny składnik, Taste away, Wrząca kuchnia, Czosnek w pomidorach, Odczaruj gary, Jaja w kuchni, Smaczna Pyza i Make Cooking Easier. Zajrzyjcie również do nich.
Książkę „Z miłości do smaku” możecie kupić we wszystkich hipermarketach i supermarketach marki Carrefour oraz na stronie ecarrefour.pl. Do końca Warszawskich Targów Książki można ją nabyć w promocyjnej cenie 39,99 zł. Później będzie dostępna w cenie regularnej 49 zł.
Wpis powstał przy współpracy z marką Carrefour.Tagi: calvados, jabłka, kolendra, rozmaryn
Zostaw komentarz