Co myślicie o tagliatelle ze szparagów albo o spaghetti z marchewki i cukinii? Ja uwielbiam!

W ramach Blog Conference Poznań uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych, na których przygotowaliśmy dania idealne dla mnie. Mnóstwo warzyw, kasz, pysznych sosów… Był nawet domowy makaron pełnoziarnisty. A najważniejsze, że każde danie było kolorowe i przepyszne.

Bitwa smaków - stół

 

A dlaczego „Bitwa smaków”? Bo drużyny były dwie i każda przygotowała coś zupełnie innego. Ja byłam w drużynie Violi Urban z bloga Okiem dietetyka. Przygotowywałyśmy dania z różnymi rodzajami pesto, oparte głównie na warzywach i ziołach. Drużyna Tomka Czajkowskiego z bloga Magiczny składnik przygotowała kilka dań z surowych składników.

Bitwa smaków

Zobaczcie co przygotował nasz zespół:

Tagliatelle z zielonych szparagów a la aglio e olio, podane ze świeżą pietruszką, orzeszkami pini i jajkiem w koszulce

Bitwa smaków - tagliatelle ze szparagów

Spaghetti z kolorowych marchewek i cukinii podane z sosem z ricotty, orzechów włoskich, miodu i tymianku

Bitwa smaków - spaghetti z marchewki i cukinii z sosem z ricotty

Domowy razowy makaron z pesto z awokado, rukwi wodnej i migdałów podane z indykiem, grillowanymi szparagami i płatkami parmezanu

Bitwa smaków Domowy makaron pełnoziarnisty z pesto z awokado, rukwi wodnej i migdałów, podane z indykiem, szparagami i płatkami parmezanu
Makaron była tak pyszny, że został zjedzony, zanim udało mi się zrobić mu zdjęcie. Za powyższą fotografię dziękuję Agacie z bloga AgataBerry 🙂

Bitwa smaków - domowy makaron pełnoziarnisty
Przy tej potrawie było moje serce, ponieważ osobiście przygotowałam pyszny domowy makaron pełnoziarnisty. Sam makaron został doceniony i szczególnie pochwalony przez jury.

Sałatka azjatycka z grillowanym indykiem, mango i sosem fistaszkowo-kolendrowym

Bitwa smaków - sałatka z grillowanym indykiem i mango

Sałatka tabbouleh z kaszy pęczak doprawiona pesto miętowo-pistacjowym, podana z bagietką z pastą z bobu

Bitwa smaków - tabbouleh

Lemoniady i koktajle

Bitwa smaków - lemoniady i koktajle

Nasz zespół ostatecznie nie wygrał, bo Tomek wyniósł konkurs na wysoki restauracyjny poziom. Ja jednak czuję, że wygrałam na tych warsztatach, bo poznałam nowe inspirujące potrawy, które idealnie wpisują się w moje aktualne odżywianie. Wszystko zdrowe, bez przetworzonych dodatków, z mnóstwem warzyw!