Ten pomysł przywiozłam z Włoch. Podziwiam u Włochów to, że ich potrawy dowodzą, że najlepsze jest zwykle to, co najprostsze. To „tylko” zwykłe warzywa. Odkryciem dla mnie jest to, że teraz wolę tą sałatę bez sosu. Szczególnie w upalne dni. Wystarczy trochę dobrej oliwy i ewentualnie odrobina soli. Oliwa pomaga przyswajać witaminy z warzyw, więc połączenie jest idealne. Po takiej dawce witamin czuję się najedzona, ale nadal lekka 🙂
Ten wpis bierze udział w akcji Bar sałatkowy.
Sałata z sezonowymi warzywami

Sałata z warzywami sezonowymi (insalata mista)

  • główka sałaty
  • pomidor
  • ogórek
  • kilka rzodkiewek
  • 1-2 marchewki
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • sól, najlepiej morska
  • ew. parmezan

Liście sałaty umyj, osusz, połam delikatnie na mniejsze kawałki. Pomidor, ogórek i rzodkiewki pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki. Jeśli chcesz. na wierzchu posyp sałatę parmezanem pokrojonym na wiórki (za pomocą zwykłego obieraka do ziemniaków). Obok miski z sałatą na stole postaw karafkę z oliwą i sól. Część pokrojonych warzyw wymieszaj z sałatą, część ułóż na wierzchu.


Tagi: , , , , ,