To mój ulubiony posiłek ostatnio. Bardzo prosty skład, a jednocześnie bogaty w różne smaki. Korzystam z gotowej mieszanki sałat, bo samej byłoby mi trudno taką skompletować. Ważne, aby używać świeżo zapakowanych liści, ponieważ po oberwaniu szybko tracą swoją chrupkość i jędrność. Szynka i podprażone orzechy piniowe są aksamitne w smaku. Ostrości dodaje sos winegret, który oprócz octu balsamicznego zawiera słodkie nuty. Mniam!
Polecamy wino: młode, ze szczepu Chardonnay. My piliśmy wino Juan Carrau Chardonnay, wytrawne i delikatne, o aromatach kwiatowych i owocowych.
Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi
- mieszanka sałat
- delikatna szynka długodojrzewająca – kilka plastrów
- orzeszki piniowe – mała garść
Sos:
- 50 ml oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka musztardy z rodzynkami i miodem
- szczypta soli
Wymieszaj wszystkie składniki sosu – ja robię to w zamkniętym małym słoiku. Plastry szynki pokrój na mniejsze kawałki. Orzeszki upraż na suchej patelni, na niewielkim ogniu. Mieszaj, aby nie przypiekły się zbyt mocno. Wszystkie składniki sałaty wymieszaj i polej sosem.
Tagi: musztarda, ocet balsamiczny, oliwa, orzeszki pinii, sałata, szynka długodojrzewająca, wino do potrawy
Uwielbiam takie sałatki.
Prawdziwa rozkosz, szczególnie w towarzystwie
wybornego wina 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Alda, masz absolutną rację 🙂
Mniam, pysznie wygląda. Uwielbiam sałatki:)
Pozdrowienia.
Majanko, to tak jak ja 🙂
wyglada smakowicie:) …
Jolu, dzięki 🙂
Bardzo wciągająca kompozycja
Jeżeli nie znajdę orzechów piniowych dodam włoskie
Wybredny, dobry pomysł z orzechami włoskimi 🙂
Ja i Pan R. jesteśmy wielbicielami takiego dobra 😉
Oczko, wcale się nie dziwię 🙂
Oj taką sałatę to i ja mogłabym często zajadać:) pozdrawiam Olu:)
Jolu, wcale się nie dziwię 🙂 To łatwy sposób na dostarczenie sobie odrobiny witamin o tej porze roku.
[…] Wam już przepis na bardzo podobną sałatkę. Dziś film z przygotowania tej sałatki w wersji z pomidorkami koktajlowymi. Zapraszam! Dajcie […]