Duszona kapusta jest miękka i delikatna. Proponuję Wam dodać do niej kilka składników o wyrazistym smaku. Rodzynki, cukier i miód dodadzą słodyczy, a ocet winny zakwasi, wyrównując smaki. Taka kapusta była hitem dla moich Rodziców i Teściowej.

Czerwona kapusta duszona

Duszona czerwona kapusta

  • pół główki czerwonej kapusty
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka miodu
  • sól

Kapustę oczyść z zewnętrznych starych liści i poszatkuj, omijając głąb. Przełóż do rondla, dodaj rodzynki, cukier, dolej pół szklanki wrzątku, ocet i gotuj przez około 15 minut, aż kapusta zmięknie. Jeżeli trzeba, odlej nadmiar wody z kapusty. Dodaj miód, dopraw solą do smaku, dokładnie wymieszaj.

Czerwona kapusta duszona 1Czerwona kapusta duszona 2

Czerwona kapusta duszona

 

Tagi: , , ,