Duszona kapusta jest miękka i delikatna. Proponuję Wam dodać do niej kilka składników o wyrazistym smaku. Rodzynki, cukier i miód dodadzą słodyczy, a ocet winny zakwasi, wyrównując smaki. Taka kapusta była hitem dla moich Rodziców i Teściowej.
Duszona czerwona kapusta
- pół główki czerwonej kapusty
- 100 g rodzynek
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki cukru
- łyżka miodu
- sól
Kapustę oczyść z zewnętrznych starych liści i poszatkuj, omijając głąb. Przełóż do rondla, dodaj rodzynki, cukier, dolej pół szklanki wrzątku, ocet i gotuj przez około 15 minut, aż kapusta zmięknie. Jeżeli trzeba, odlej nadmiar wody z kapusty. Dodaj miód, dopraw solą do smaku, dokładnie wymieszaj.
Tagi: kapusta czerwona, miód, ocet winny, rodzynki
Musze koniecznie wyprobowac ten przepis! Ja tez zawsze unikalam czerwonej kapusty bo nie za bardzo wiedzilam co z nia mozna zrobic…?
Mysle sobie, ze wzgledu na ten piekny, mojej corci bedzie na pewno bardzo smakowala 🙂
Pozdrawiam
Anetta, warto odkryć takie oblicze czerwonej kapusty. Jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania.
Modra kapusta cudownie smakuje jako surówka. A spróbujcie zrobić z nie gołąbki. Pycha.
Gołąbki powiadasz… No i teraz będzie za mną chodzić ten pomysł 🙂
Tylko pamiętaj, że kapustę trzeba gotować dłużej niż białą i ………..do roboty.
Ja lubię bardzo 🙂
A ja dzis ja mialam w zupce 🙂
Aleksandra, w zupie chyba nigdy jeszcze czerwonej kapusty nie jadłam. Ciekawa jestem co jeszcze znajduje się w takiej zupie.
[…] A może wolisz duszoną czerwoną kapustę. […]
Oleńko nie dziwię się, że była hitem:). Sama chętnie bym ją zjadła:) buziaki
Jolu, w takim razie koniecznie wypróbuj. Jak już pokroisz cebulę, to reszta robi się prawie sama 😉
Dziękuję za rewelacyjny przepis. W prostocie siła. Surówkę robiłam pierwszy raz, a na pewno nie ostatni. Przepis zanotowałam już w zeszycie, to jest dokładnie smak surówki mojej babci. 😉
Weronika, jeżeli to jest smak surówki babci, to wspaniale! Ja uwielbiam smaki dzieciństwa 🙂