Zdecydowałam się wreszcie wypróbować połączenie truskawek z octem balsamicznym. Wszyscy chwalą i teraz wiem, że warto raz się zdecydować, aby potem często powracać do tego smaku 🙂 Ocet balsamiczny wymieszany z brązowym cukrem i odparowany lekko tworzy cudowny sos. W połączeniu z zimnymi truskawkami powstaje cudowna kompozycja. Można takie truskawki podać do placuszków, lodów lub jako samodzielny deser.
Ten wpis bierze udział w akcjach Sezon truskawkowy i Afrodyzjaki.
Truskawki z octem balsamicznym na słodko

Truskawki z octem balsamicznym na słodko

  • 300 g truskawek
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki wody lub soku wyciśniętego z pomarańczy
  • ew. kilka listków mięty

Cukier, ocet i wodę (lub sok pomarańczowy) wymieszaj w rondelku i podgrzewaj przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj truskawki. Możesz je pokroić na grube plastry lub na ćwiartki. Rozłóż je do miseczek i polej sosem. Jeżeli masz listki mięty, możesz nimi przyozdobić deser – ich smak bardzo tu pasuje.

Tagi: , , ,