Pasta z dyni to świetny pomysł na dodatek do chleba, kiedy chcę zjeść coś lekkiego. Można się nią nasycić, a jednocześnie czuć lekko. Oprócz dyni dodałam do pasty lekko skarmelizowanego pora i czerwoną cebulę oraz przyprawy, z których najważniejsza dla mnie jest zielona czubryca, nadająca wyrazisty smak.
Pasta z dyni do chleba
- 500 g dyni – obranej, bez farfocli
- czerwona cebula
- 10 cm pora
- 2 łyżki oliwy
- ćwierć łyżeczki słodkiej papryki
- odrobina pieprzu kajeńskiego
- łyżeczka czubrycy zielonej
- ćwierć łyżeczki tymianku
- garść pestek dyni
Dynię pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Cebulę obierz i posiekaj, pora pokrój na plasterki.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę oraz pora i duś na malutkim ogniu przez 10 minut, Następnie, dodaj pokrojoną dynię, troszkę zwiększ ogień i smaż, dość często mieszając, przez 10 minut. Pod koniec smażenia, kiedy dynia jest już wyraźnie miękka, dodaj przyprawy i pestki dyni. Wymieszaj.
Podawaj na ciepło lub na zimno, najlepiej z dobrym chlebem na zakwasie.
Tagi: cebula, czubryca, dynia, papryka słodka, pieprz kajeński, por, tymianek
Muszę wypróbować przepis 🙂
Magda, przepis jest prosty do wykonania i smakowity. Polecam do chleba lub na ciepło do obiadu 🙂
Coraz piekniejsze zdjecia popelniasz :-).
Staram się bardzo i czasem mam niezłą wenę 🙂