Pasta z dyni to świetny pomysł na dodatek do chleba, kiedy chcę zjeść coś lekkiego. Można się nią nasycić, a jednocześnie czuć lekko. Oprócz dyni dodałam do pasty lekko skarmelizowanego pora i czerwoną cebulę oraz przyprawy, z których najważniejsza dla mnie jest zielona czubryca, nadająca wyrazisty smak.

Pasta z dyni do chleba

Pasta z dyni do chleba

  • 500 g dyni – obranej, bez farfocli
  • czerwona cebula
  • 10 cm pora
  • 2 łyżki oliwy
  • ćwierć łyżeczki słodkiej papryki
  • odrobina pieprzu kajeńskiego
  • łyżeczka czubrycy zielonej
  • ćwierć łyżeczki tymianku
  • garść pestek dyni

Dynię pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Cebulę obierz i posiekaj, pora pokrój na plasterki.

Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę oraz pora i duś na malutkim ogniu przez 10 minut, Następnie, dodaj pokrojoną dynię, troszkę zwiększ ogień i smaż, dość często mieszając, przez 10 minut. Pod koniec smażenia, kiedy dynia jest już wyraźnie miękka, dodaj przyprawy i pestki dyni. Wymieszaj.

Podawaj na ciepło lub na zimno, najlepiej z dobrym chlebem na zakwasie.

Pasta z dyni do chleba 1Pasta z dyni do chleba 2Pasta z dyni do chleba 3Pasta z dyni do chleba 00

Pasta z dyni do chleba 0

Tagi: , , , , , ,