Granola ostatnio zawróciła mi w głowie 😉 Jest to zdrowa wersja słodyczy, więc warto zainteresować nią dzieci. Jeśli chodzi o nasze dziewczynki, to oczywiste jest, że granola powinna być w wersji czekoladowej. Tym razem wzbogaciłam ją sokiem pomarańczowym 100 % i śliwkami kalifornijskimi, bo takie smaki lubię ostatnio łączyć z czekoladą.
Wpis powstał przy współpracy z marką Tymbark.
Podobne smaki: granola, mazurek śliwkowo-pomarańczowy z migdałami.
Granola czekoladowa z sokiem pomarańczowym
- 200 g płatków owsianych
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g śliwek kalifornijskich
- łyżka otrąb żytnich
- łyżka sezamu
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka gorzkiego kakao
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1,5 łyżki oleju lnianego
- 3 łyżki miodu
- 100 ml soku pomarańczowego Tymbark
Każdą śliwkę przekrój na 4 części. Czekoladę posiekaj niezbyt dokładnie. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do wypieków lub matą do wypieków. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia przemieszaj. Jeśli granola zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryj ją papierem do wypieków i zmniejsz temperaturę do 170°C. Po upieczeniu znowu przemieszaj i zostaw do wystygnięcia. Następnie przełóż granolę do słoika lub puszki.
Proponuję podanie takiej granoli z domowym jogurtem naturalnym i sosem śliwkowym.
Tagi: czekolada, dla dzieci, film, miód, olej lniany, otręby, płatki owsiane, sezam, siemię lniane, śliwki kalifornijskie, słonecznik, sok z pomarańczy
Zrobiłam, wyszła bardzo dobra. A jaki aromat! Została zjedzona na ciepło 🙂 A dzieciom jak smakowała! Jest to dobry sposób, aby przemycić dzieciom płatki, sezam czy simie lniane. Tylko następnym razem dodam więcej miodu, żeby lepiej pozlepiały się składniki. Dziękuję za przepis.
Jagna, z tym miodem to jest tak, że łyżka miodu dla każdego oznacza trochę inną ilość 😉 W zależności od stopnia płynności miodu. Moja granola była bardzo słodka. Jeśli chcesz mieć bardziej posklejane składniki, to możesz też mniej dokładnie mieszać w środku pieczenia.
[…] kilka łyżek granoli czekoladowej […]
[…] jakiegoś czasu na stałe zagościła z mojej kuchni domowa granola (z bakaliami, czekoladowo-pomarańczowa i czekoladowa z bakaliami). Bardzo polecam taką przekąskę. Jest sycąca, słodka, a […]
[…] Inne przepisy na granolę: granola w wersji podstawowej, granola czekoladowo-pomarańczowa (film). […]
czy coś zastąpi sok? bo akurat nie mam.
Słomiana, podejrzewam, że można tu użyć nawet wody. Granola będzie miała wtedy mniej bogaty aromat.