Granola ostatnio zawróciła mi w głowie 😉 Jest to zdrowa wersja słodyczy, więc warto zainteresować nią dzieci. Jeśli chodzi o nasze dziewczynki, to oczywiste jest, że granola powinna być w wersji czekoladowej. Tym razem wzbogaciłam ją sokiem pomarańczowym 100 % i śliwkami kalifornijskimi, bo takie smaki lubię ostatnio łączyć z czekoladą.

Wpis powstał przy współpracy z marką Tymbark.

Podobne smaki: granola, mazurek śliwkowo-pomarańczowy z migdałami.

Granola czekoladowa z sokiem pomarańczowym

Granola czekoladowa z sokiem pomarańczowym

  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g śliwek kalifornijskich
  • łyżka otrąb żytnich
  • łyżka sezamu
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka gorzkiego kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1,5 łyżki oleju lnianego
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml soku pomarańczowego Tymbark

Każdą śliwkę przekrój na 4 części. Czekoladę posiekaj niezbyt dokładnie. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do wypieków lub matą do wypieków. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia przemieszaj. Jeśli granola zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryj ją papierem do wypieków i zmniejsz temperaturę do 170°C. Po upieczeniu znowu przemieszaj i zostaw do wystygnięcia. Następnie przełóż granolę do słoika lub puszki.

Proponuję podanie takiej granoli z domowym jogurtem naturalnym i sosem śliwkowym.

Granola czekoladowa z sokiem pomarańczowym

Tagi: , , , , , , , , , , ,