Niemal codziennie rano piję świeży sok z sokowirówki. Najczęściej w jego składzie są tylko warzywa, z przewagą marchewki. Taki sok doskonale oczyszcza organizm z toksyn, a także świetnie odżywia. Marchew zawiera mnóstwo składników mineralnych oraz witamin. Beta-karoten występujący w tym warzywie jest silnym antyoksydantem, blokuje związki rakotwórcze, podnosi odporność, chroni wzrok. Szpinak zawiera beta-karoten, witaminę C, luteinę, potas, żelazo i kwas foliowy. Dzięki temu ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. Ze względu na zawartość magnezu polecany jest osobom zestresowanym, ponieważ wykazuje właściwości uspokajające.
Sok z marchwi i szpinaku
[na około szklankę soku]
- 250 g marchwi
- dwie duże garści szpinaku
Szpinak umyj i osusz. Marchewkę umyj i obierz. Do sokowirówki włóż liście szpinaku, a następnie marchewkę, która pomoże przepchnąć liście. Powstały sok podawaj natychmiast. Witaminy i enzymy utrzymują się w soku przez około 15 minut od wyciśnięcia i najlepiej w tym czasie wypić sok. Później sok w kontakcie z powietrzem natlenia się i traci trochę na smaku, a przede wszystkim na wartościach odżywczych.
Jeśli potrzebujesz przechować sok, to najlepiej przelać go do słoika tak by po zakręceniu pokrywki pozostało jak najmniej powietrza. Zamknięty w ten sposób sok można przechowywać w lodówce przez 12 godzin.
Jeśli posiadasz wyciskarkę ślimakową, to sok zachowa swoje własności przez 1-2 doby.
Tagi: dla zdrowia, marchewka, sok warzywno-owocowy, szpinak
ciekawe połączenie 🙂
Agata, dla mnie tego typu połączenia stały się codziennością: marchew plus trochę zielonych liści. Zamiast szpinaku używam zamiennie natki pietruszki, jarmużu, czasem rukoli, ale w mniejszych ilościach. Polecam! 🙂