Kilka dni temu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach prowadzonych przez panią Bożenę Sikoń. Razem z kilkoma innymi blogerkami kulinarnymi, uczyłyśmy się jak przyrządzić tartę cytrynową z bezą włoską. Na warsztaty zostałam zaproszona z okazji planowanego rozpoczęcia kolejnej edycji „Polskiego turnieju wypieków” na kanale TLC. Pani Bożena będzie tam jurorką, a pierwszy odcinek możecie obejrzeć 4 września o godzinie 22.30. Bardzo się cieszę, że jurorami w tym turnieju będą osoby bardzo kompetentne: Bożena Sikoń i Tomasz Deker (którego talent również miałam okazję już poznać).
Zobacz też dokładny przepis Bożeny Sikoń na tartę cytrynową z włoską bezą.
Największą atrakcją była oczywiście sama prowadząca. Bardzo odpowiadała mi ciepła i serdeczna atmosfera na warsztatach. Pani Bożena ma ogromną wiedzę, którą potrafi dzielić się z innymi. Odpowiadała na wszystkie nasze pytania, nie tylko te związane z tartą cytrynową.
Rozmawiałyśmy na przykład o pieczeniu biszkoptu. Gdyby ktoś nie wiedział to podpowiadam.
Jak piec biszkopt
- biszkopt pieczemy bez dodatku proszku do pieczenia
- możemy od razu miksować całe jajka, bez oddzielnego ubijania białek, ponieważ i tak najistotniejsze jest aby jajka zostały dobrze ubite na jasną puszystą masę
- rzucanie biszkoptem po upieczeniu wcale nie jest konieczne, choć ma pewne fizyczne uzasadnienie
- jeśli wierzch biszkoptu nie jest równy, to najlepiej przekręcić go spodem do góry
- wierzch biszkoptu zawsze odcinamy przed nasączaniem i smarowaniem masą
Na koniec warsztatów mogłyśmy zapakować w pudełka i zabrać do domu własnoręcznie ozdobione tarty. Dostałyśmy też dyplomy i uścisk ręki Pani Bożeny.
Nie zabrakło też przepysznego poczęstunku, który dostarczał fantastycznych wrażeń smakowych. I zawsze żal, że żołądek ma ograniczoną pojemność i nie uda się spróbować wszystkiego 😉
[…] Od dawna chciałam nauczyć się przyrządzać tartę cytrynową. Wreszcie nadarzyła się okazja. Uczyła mnie sama Mistrzyni cukiernictwa, Bożena Sikoń, więc receptura jest cenna Na warsztaty zostałam zaproszona z okazji planowanego rozpoczęcia kolejnej edycji „Polskiego turnieju wypieków” na kanale TLC. Pani Bożena będzie tam jurorką, a pierwszy odcinek możecie obejrzeć 4 września o godzinie 22.30. Zobaczcie też krótką relację z warsztatów. […]
Wiesz, że właśnie robię tartę? Nie sądziłam, że aż tak pomocne są wskazówki Pani Bożenki. Miło było się spotkać.
Kabamaiga, ja też zamierzam powtórzyć tą tartę w domu 🙂 Cieszę się, że miałyśmy okazję się zobaczyć.
WIELKI ŚWIAT – KUCHENNY BLAT
Dobre! 😀 Dla mnie kuchenny blat jest ważny, więc jak najbardziej słuszna jest Twa mowa 😉
Świetne warsztaty:)
Wiosenko, polecam! Jeśli tylko będziesz miała taką okazję, to nawet się nie zastanawiaj 🙂
Witam , jak można się dostać/wybrać na takie warsztaty 😉 ?
Kamilsn, są na to dwa sposoby:
1. można się zapisać na tej stronie: http://www.tortownia.pl/akademia,zapisy
2. albo można prowadzić fajnego bloga kulinarnego i dostać zaproszenie 😉
Ola no to chyba mój blog nie jest fajny:):):)…a tak serio to cudowne musza być takie spotkania … a Panią Bożenę uwielbiam. Oglądam na kuchni+ jej program … to naprawdę ciepła i serdeczna osoba:)
Założę bloga , tu też chodzi o wybicie sie niestety 😉
Kamilsn, załóż bloga. Z tym wybiciem się to różnie bywa. Niektórym się udaje przypadkiem, choć wcale nie mają znajomości, a blogi dopiero rozkręcają.
Zdarza się, że zostają jakieś wolne miejsca i w ostatniej chwili każdy może się zapisać. Pod warunkiem, że jest blogerem kulinarnym 🙂
uwielbiam panią Bożenę! 🙂 i nawet oceniała mnie osobiście tj. moje „dzieło”?:)