Kilka dni temu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach prowadzonych przez panią Bożenę Sikoń. Razem z kilkoma innymi blogerkami kulinarnymi, uczyłyśmy się jak przyrządzić tartę cytrynową z bezą włoską. Na warsztaty zostałam zaproszona z okazji planowanego rozpoczęcia kolejnej edycji „Polskiego turnieju wypieków” na kanale TLC. Pani Bożena będzie tam jurorką, a pierwszy odcinek możecie obejrzeć 4 września o godzinie 22.30. Bardzo się cieszę, że jurorami w tym turnieju będą osoby bardzo kompetentne: Bożena Sikoń i Tomasz Deker (którego talent również miałam okazję już poznać).

Warsztaty kulinarne TLC

Tarta cytrynowa Bożeny SikońZobacz też dokładny przepis Bożeny Sikoń na tartę cytrynową z włoską bezą.

 

Warsztaty kulinarne TLC 1Warsztaty kulinarne TLC 2Największą atrakcją była oczywiście sama prowadząca. Bardzo odpowiadała mi ciepła i serdeczna atmosfera na warsztatach. Pani Bożena ma ogromną wiedzę, którą potrafi dzielić się z innymi. Odpowiadała na wszystkie nasze pytania, nie tylko te związane z tartą cytrynową.

Warsztaty kulinarne TLC 2b

Rozmawiałyśmy na przykład o pieczeniu biszkoptu. Gdyby ktoś nie wiedział to podpowiadam.

Jak piec biszkopt

  • biszkopt pieczemy bez dodatku proszku do pieczenia
  • możemy od razu miksować całe jajka, bez oddzielnego ubijania białek, ponieważ i tak najistotniejsze jest aby jajka zostały dobrze ubite na jasną puszystą masę
  • rzucanie biszkoptem po upieczeniu wcale nie jest konieczne, choć ma pewne fizyczne uzasadnienie
  • jeśli wierzch biszkoptu nie jest równy, to najlepiej przekręcić go spodem do góry
  • wierzch biszkoptu zawsze odcinamy przed nasączaniem i smarowaniem masą

Na koniec warsztatów mogłyśmy zapakować w pudełka i zabrać do domu własnoręcznie ozdobione tarty. Dostałyśmy też dyplomy i uścisk ręki Pani Bożeny.

Warsztaty kulinarne TLC 4

Nie zabrakło też przepysznego poczęstunku, który dostarczał fantastycznych wrażeń smakowych. I zawsze żal, że żołądek ma ograniczoną pojemność i nie uda się spróbować wszystkiego 😉

Warsztaty kulinarne TLC 5