Niedawno razem z moimi córkami miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych, na których przede wszystkim piekłyśmy z Kasią. Jednak nie była to jedyna atrakcja tych warsztatów. A raczej atrakcji i niespodzianek było całe mnóstwo.
Przede wszystkim było dość kameralnie, bo oprócz czterech dziewczyn z 2 smaki przybyły ekipy Bajkorady oraz Ciasteczek z duszą. Tak się złożyło, że nasze dzieci znały się już wcześniej, więc od razu czuły się swobodnie, co chwilami dawało się dorosłym we znaki 😉
Warsztaty zaczęły się tradycyjnie od paru słów na temat kostki do pieczenia Kasia, a następnie zabraliśmy się do pieczenia. Dzieci starały się pomagać i całkiem fajnie im to wychodziło. Jednak, co było do przewidzenia, pod koniec pracy na polu bitwy zostali już tylko rodzice i gospodarze spotkania 🙂 Dzieciaki szalały po korytarzach i podjadały przygotowane przez siebie przysmaki. Ekipa 2 smaki przygotowała serowego łaciatka, czyli sernik na czekoladowym spodzie, z czekoladowymi kawałkami ciasta na wierzchu. Na zdjęciu widać jak Łucja zaangażowała się w końcową fazę przygotowania ciasta 🙂
Kolejną atrakcją tego spotkania były warsztaty z Tomaszem Dekerem, który przybył w celu pokazania nam jak przygotowuje swoje dwa torty oraz różne słodkości. Mogłyśmy oglądać z bliska temperowanie czekolady i ręczną produkcję pralinek. Dzieciom najbardziej spodobało się jedzenie płynnej czekolady garściami! 🙂
A mnie bardzo ucieszyło, że Klara była zafascynowana tym, co pokazał nam Tomasz Deker. Śledziła wszystkie etapy temperowania czekolady, produkcji pralinek i mas do tortów 🙂
Zamieszczam więcej zdjęć, abyście mogli poczuć trochę bardzo miłej i rodzinnej atmosfery tego spotkania.
Tagi: czekolada, dla dzieci
cudne te umorusane czekoladą, uśmiechnięte buźki 🙂 widać, że wszyscy dobrze się bawili 🙂
Pyza, bawiliśmy się cudownie, a czekoladowe buzie i szczęście na twarzach zapamiętam na długo 🙂
Oj, ale Wam było wesoło ! Az trochę zazdroszczę 🙂
Grażynko, było bardzo wesoło 🙂
Dzieciaki wysmarowane czekoladą aż miło:)Super:)
Lidia, dzieciaki umazane czekoladą zapamiętam na długo! Ale były szczęśliwe! 🙂
;-}}}
Ale fajna zabawa :)). Razem z dzieciakami przypięłabym się do tych naczyń z czekoladą ;). Pozdrawiam!
Evitaa, wyobraź sobie, że tam było tyle pysznych rzeczy, że ja już nie miałam potrzeby taplania się w płynnej czekoladzie 😉 A kto mnie zna ten wie, że to do mnie nie podobne, żeby przepuścić taką okazję 😀
[…] Kilka dni temu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach prowadzonych przez panią Bożenę Sikoń. Razem z kilkoma innymi blogerkami kulinarnymi, uczyłyśmy się jak przyrządzić tartę cytrynową z bezą włoską. Na warsztaty zostałam zaproszona z okazji planowanego rozpoczęcia kolejnej edycji „Polskiego turnieju wypieków” na kanale TLC. Pani Bożena będzie tam jurorką, a pierwszy odcinek możecie obejrzeć 4 września o godzinie 22.30. Bardzo się cieszę, że jurorami w tym turnieju będą osoby bardzo kompetentne: Bożena Sikoń i Tomasz Deker (którego talent również miałam okazję już poznać). […]