Niedawno razem z moimi córkami miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych, na których przede wszystkim piekłyśmy z Kasią. Jednak nie była to jedyna atrakcja tych warsztatów. A raczej atrakcji i niespodzianek było całe mnóstwo.


Przede wszystkim było dość kameralnie, bo oprócz czterech dziewczyn z 2 smaki przybyły ekipy Bajkorady oraz Ciasteczek z duszą. Tak się złożyło, że nasze dzieci znały się już wcześniej, więc od razu czuły się swobodnie, co chwilami dawało się dorosłym we znaki 😉

Warsztaty z Kasią 2

Warsztaty zaczęły się tradycyjnie od paru słów na temat kostki do pieczenia Kasia, a następnie zabraliśmy się do pieczenia. Dzieci starały się pomagać i całkiem fajnie im to wychodziło. Jednak, co było do przewidzenia, pod koniec pracy na polu bitwy zostali już tylko rodzice i gospodarze spotkania 🙂 Dzieciaki szalały po korytarzach i podjadały przygotowane przez siebie przysmaki. Ekipa 2 smaki przygotowała serowego łaciatka, czyli sernik na czekoladowym spodzie, z czekoladowymi kawałkami ciasta na wierzchu. Na zdjęciu widać jak Łucja zaangażowała się w końcową fazę przygotowania ciasta 🙂

Kolejną atrakcją tego spotkania były warsztaty z Tomaszem Dekerem, który przybył w celu pokazania nam jak przygotowuje swoje dwa torty oraz różne słodkości. Mogłyśmy oglądać z bliska temperowanie czekolady i ręczną produkcję pralinek. Dzieciom najbardziej spodobało się jedzenie płynnej czekolady garściami! 🙂

A mnie bardzo ucieszyło, że Klara była zafascynowana tym, co pokazał nam Tomasz Deker. Śledziła wszystkie etapy temperowania czekolady, produkcji pralinek i mas do tortów 🙂

Zamieszczam więcej zdjęć, abyście mogli poczuć trochę bardzo miłej i rodzinnej atmosfery tego spotkania.

Tagi: ,