Na dworze coraz cieplej, więc mam coraz większą ochotę na warzywa i owoce. To danie jest całkiem zwyczajne, z podstawowych składników, ale działa jak balsam na żołądek. Jeżeli chcesz czegoś konkretniejszego, dodaj starty żółty ser lub pierś kurczaka pokrojoną w kostkę i podsmażoną. Składników jest dużo, nie musisz użyć wszystkich, możesz wybrać ulubione. Proporcje są tylko orientacyjne, nie trzeba się ich sztywno trzymać.
Warzywa w sosie pomidorowym
- 2-3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 4 cm białej części pora
- 4 ziemniaki
- 1-2 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- papryka (lub po kawałku papryki w różnych kolorach)
- kilka pieczarek
- 1-2 kostki bulionowe warzywne
- koncentrat pomidorowy
- pieprz, sól do smaku
- starty żółty ser (najlepszy będzie parmezan)
- ew. pierś kurczaka, lubczyk
Zmiksuj lub drobno pokrój cebulę, pora i czosnek. Na dno garnka z grubym dnem wlej oliwę i wrzuć rozdrobnione przed chwilą warzywa. Postaw na małym ogniu i duś pod przykryciem kilka lub kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki i seler (w kostkę), pietruszkę i marchewkę (w półplasterki). Dorzuć do garnka, zamieszaj, przykryj. Paprykę pokrój w kostkę, pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Dorzuć do garnka, zamieszaj, przykryj. Warzywa mogą się lekko przypiec, nie szkodzi – ja nawet takie wolę. Teraz przygotuj bulion z kostek wg przepisu na opakowaniu. Ja używam trochę mniej wody, żeby smak był intensywniejszy. Zalej warzywa bulionem i gotuj na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat rozcieńczony odrobiną wywaru z garnka. Wersja bez koncentratu też jest całkiem fajna 🙂
Nałożone na talerz porcje możesz posypać startym serem. Jeżeli masz ochotę na mięso w tym daniu, to pokrój pierś kurczaka w kostkę, posyp lubczykiem i obsmaż ze wszystkich stron. Tak przygotowane mięso dorzuć do garnka przed ziemniakami.
Tagi: czosnek, koncentrat pomidorowy, kostka rosołowa, marchewka, papryka, pieczarki, pietruszka, por, seler, ser żółty
Zostaw komentarz