Niedawno pokazywałam Wam bardzo proste danie warzywne, które może być dodatkiem do mięsa na obiad. Dziś proponuję podobne warzywa, które stanowią pełne danie, bo wzbogacone są kiełbasą i pieczarkami. Takie danie jest nadal dość lekkie, ale jednocześnie sycące. Jeśli wolisz jeszcze bardziej sycący posiłek, to dodaj na koniec starty żółty ser lub mozarellę. W zasadzie tego typu dania najczęściej powstają w wyniku czyszczenia lodówki i można do nich wrzucić prawie wszystko.
Warzywa duszone z kiełbasą
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- cebula
- cukinia
- 4 pieczarki
- 150 g kiełbasy
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Marchewkę, pietruszkę, cebulę i pieczarki obierz. Wszystkie warzywa oraz kiełbasę pokrój na plasterki. Do garnka z oliwą, postawionego na średnim ogniu, włóż najpierw kiełbasę i cebulę. Kiedy się zrumienią, dodaj marchewkę i pietruszkę. Smaż pod przykryciem przez kilka minut i mieszaj od czasu do czasu. Dodaj pora, cukinię i pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i dolej pół szklanki wrzątku. Gotuj aż warzywa zmiękną.
Tagi: cebula, cukinia, kiełbasa, marchewka, oliwa, pieczarki, pietruszka, por
skorzystam chyba z przepisu 🙂
ja jest na tak!
Inspiracja znakomita. Jutro robimy.
Pozdrowienia
Ciocia Z, czekam na wrażenia jak smakowały warzywa 🙂
[…] możliwych kombinacji łączenia warzyw Były niedawno warzywa w wersji podstawowej, a potem warzywa z pieczarkami i kiełbasą. Do tych rożków przygotowałam warzywa z pieczarkami, ponieważ właśnie takie najbardziej […]
Wrażenia znakomite. Dziś też zrobiłam uproszczoną wersję tj. cebulka, marchewka, brokuł i cukinia. Wspaniałe jako dodatek do mięsa i ziemniaków. Marchewka młoda, brokuł bez kwiatów, bo były do surówki, cukinia też młoda. Wszystko dałam równocześnie na oliwę, cebulkę na spód i nie trzeba było dolewać wody. Wykonanie bardzo szybkie. Doprawiłam solą i pieprzem.
Polecam.
Ciocia Z, podoba mi się taki zestaw warzyw. Rzeczywiście w tej potrawie można użyć samych łodyg brokułów 🙂