Pamiętacie kociołek z ogniska, znany w południowej Polsce także pod innymi nazwami: pieczonka, duszonka? To pyszne danie pieczone nad ogniskiem w garnku żeliwnym. Można je przyrządzić także w domu, w piekarniku, dzięki czemu w środku jesieni lub zimy można powspominać lato.
Dla odmiany proponuję dziś kociołek wegetariański, gorący i sycący. W celu osiągnięcia efektu jak z ogniska polecam Wam dodać do kociołka trochę papryki wędzonej, której aromat przypomina aromaty wędzenia lub pieczenia na ognisku.

Przepis pokazuję w ramach współpracy z marką Kotanyi.

Kociołek z piekarnika 0

Kociołek z piekarnika

Z kapusty wytnij twardy głąb i oddziel kilka liści. Ziemniaki, cebulę, pieczarki, pietruszki i marchewki obierz. Wszystkie warzywa pokrój na plasterki. Poszatkuj 1-2 liście kapusty.

Na dno naczynia żaroodpornego lub garnka, który można wstawić do piekarnika, wlej oliwę i kilka łyżek wody. Dno i boki garnka wyłóż zewnętrznymi liśćmi  kapusty. Na liście kapusty wyłóż kolejno połowę ilości: poszatkowanej kapusty, ziemniaków, cebuli, wszystkich przypraw (czosnek niedźwiedzi, papryka, czarnuszka, oregano), pieczarek, pora, pietruszki, marchewki, jeszcze trochę papryki wędzonej i czosnku niedźwiedziego. Następnie układaj warstwy od początku: poszatkowaną kapustę, ziemniaki, cebulę, przyprawy, pieczarki, pora, pietruszkę, marchewkę i odrobinę papryki wędzonej i czosnku niedźwiedziego. Wszystko przykryj liśćmi kapusty. Dodaj tyle wrzątku by sięgał mniej więcej do 2/3 wysokości garnka.

Garnek przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez godzinę.

Kociołek z piekarnika 01Kociołek z piekarnika 02Kociołek z piekarnika 03Kociołek z piekarnika 04Kociołek z piekarnika 05Kociołek z piekarnika 06Kociołek z piekarnika 07Kociołek z piekarnika 08Kociołek z piekarnika 09Kociołek z piekarnika 10Kociołek z piekarnika 11Kociołek z piekarnika 0

Kociołek z piekarnika 8

Kociołek z piekarnika



Tagi: , , , , , , , , ,