Nie ma jak własnoręcznie przygotowana domowa wędlina. Od dawna nie kupuję wędliny w sklepie, za to od czasu do czasu piekę dla rodziny jakąś pieczeń. Pierś indyka pieczona z ziołami to delikatne mięso z aromatycznymi ziołami. Można je pokroić na grubsze plastry i podać na obiad lub na cieniutkie plasterki na kanapki.
Pierś indyka pieczona z ziołami
- pierś indyka, u mnie około 1,2 kg
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka papryki czerwonej lub wędzonej
- łyżeczka lubczyku
- pół łyżeczki czubrycy
- pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- sól
Mięso umyj, osusz, natrzyj przyprawami i ziołami. Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę i kilka łyżek wody. Włóż mięso, przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
Piecz w 200°C przez godzinę, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut w 220°C.
Tagi: czosnek niedźwiedzi, czubryca, lubczyk, papryka wędzona, pierś indyka
Haha….u mnie na blogu dziś to samo 😀
Telepatyczne porozumienie 😉
Chyba tak 🙂
Taka domowa, najlepsza 🙂
No, dokładnie! Przynajmniej wiem co jem 🙂
A do tego przyprawiam tak jak lubię.