Nie ma jak własnoręcznie przygotowana domowa wędlina. Od dawna nie kupuję wędliny w sklepie, za to od czasu do czasu piekę dla rodziny jakąś pieczeń. Pierś indyka pieczona z ziołami to delikatne mięso z aromatycznymi ziołami. Można je pokroić na grubsze plastry i podać na obiad lub na cieniutkie plasterki na kanapki.

Pierś indyka pieczona z ziołami

Pierś indyka pieczona z ziołami

  • pierś indyka, u mnie około 1,2 kg
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka papryki czerwonej lub wędzonej
  • łyżeczka lubczyku
  • pół łyżeczki czubrycy
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • sól

Mięso umyj, osusz, natrzyj przyprawami i ziołami. Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę i kilka łyżek wody. Włóż mięso, przykryj pokrywką lub folią aluminiową.

Piecz w 200°C przez godzinę, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut w 220°C.

Pierś indyka pieczona z ziołami 1Pierś indyka pieczona z ziołami 0

Tagi: , , , ,