Ciastka kruche są tu mocno czekoladowe. Mam wrażenie, że jem coś zdrowego, dzięki mące pełnoziarnistej. Choć… chyba następnym razem zrobię ze zwykłą mąką, bo pasowałaby mi tu bardziej. Nadzienie karmelowe jak zawsze fantastyczne – mam do niego słabość. Cała sztuka polega na odpowiednio mocnym skarmelizowaniu cukru. Jeśli skarmelizuje się za słabo, to nadzienie wyjdzie za słodkie, jeśli za mocno, to nadzienie będzie gorzkie. Jednak dopuszczalny margines błędu jest spory, więc nie trzeba się obawiać prób 🙂
Przepis znalazłam w relacji z programu telewizyjnego, a jego autorami są Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.
Baci di dama, czyli pocałunki kobiety
Ciasteczka:
- 125 g mielonych migdałów
- duża szczypta soli ( najlepiej morskiej)
- 125 masła
- 80 g drobnego cukru trzcinowego
- laska wanilii
- 100 g mąki pszennej razowej graham
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Nadzienie karmelowe:
- 100 ml śmietanki 30%
- 25 ml wody
- 70 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka miodu
- 40 g masła
Najpierw przygotuj nadzienie karmelowe: W rondelku o grubym dnie lub na głębokiej patelni podgrzej cukier, wodę i miód. Nie mieszaj. Po około 7 minutach powstanie karmel. Kiedy będzie złocistego koloru, dodaj podgrzaną wcześniej śmietanę i wymieszaj. Kiedy masa przestanie bulgotać, podgrzej ją, dodaj masło i wymieszaj. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Teraz przygotuj ciasteczka: W misce wymieszaj zmielone migdały, sól, nasiona z laski wanilii, cukier i kakao. Dodaj pozostałe składniki i szybko wyrób ciasto. Formuj z niego kulki o średnicy około 2 cm. Na blasze wyłożonej papierem do wypieków układaj ciastka i lekko spłaszczaj. Piecz w 180ºC przez około 10 minut. Kiedy ciasteczka przestygną, wybieraj po dwa, nakładaj na jedno łyżeczkę nadzienia i łącz z drugim.
Jeśli masz Thermomix:
Zmiel migdały – czas 20 s, obroty 10. Wyjmij migdały, włóż masło pokrojone na kilka kawałków i zmiksuj – czas 10 s, obroty 5. Dodaj pozostałe składniki na ciasteczka i wymieszaj: czas 20 s, obroty 3,5. Dalej postępuj zgodnie z powyższym przepisem.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, dla dzieci, kakao, mąka razowa, migdały, miód, śmietana kremówka, Thermomix, wanilia, Wielkanoc
Piękne i eleganckie ciasteczka prosto z przyjęcia herbacianego 😉 Świetny przepis!
Alexa, to przyjęcie mi się spodobało 🙂 A wszystko przez Łucję, która akurat wyjęła te naczynka z szafki.
Bardzo ładne ciasteczka, kusza mnie od jakiegoś czasu. Kiedyś je zrobię:)
Majanko, tak, na e ciasteczka warto się skusić 🙂
Takie troszkę jak makaroniki. Chociaż pewnie łatwiejsze w wykonaniu. Przepięknie wyglądają Olu
Kabamaiga, może trochę tak wyglądają, ale smakują zupełnie inaczej niż delikatne makaroniki. A w wykonaniu są rzeczywiście bardzo łatwe 🙂
Uczę się robić zdjęcia porządnym aparatem, więc mam nadzieję, że coraz więcej będzie takich pięknie wyglądających.
Fajnie wyglądają …schrupałabym kilka:)
Jolu, to dołącz do naszego przyjęcia dla lalek – będzie fajnie 😉
Smakowite. W sam raz do kubka gorącego kakao :).
Eat with gusto, jak najbardziej 🙂
PRZECUDNE! 'Makaronikowate’ lekko???
🙂
Kasiu, nie, w smaku i strukturze nie mają z makaronikami nic wspólnego… Ale coś w ich wyglądzie musi być, skoro już kolejna osoba ma skojarzenia makaronikowe 🙂
jakie łądne ;]
każda kobieta powinna tak całowac xd
Karmel-itko, słusznie 🙂
[…] to zajrzyj też do przepisów na ciastka czekoladowe, ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady, baci di dama, ciasteczka Franklina, ciasteczka czekoladowo-kawowo-pomarańczowe, chocolate chip cookies, […]