Używasz w kuchni oliwy z oliwek? Lubisz? Ja kocham 🙂

I love aceite

Z radością zapraszam Cię na konkurs dotyczący oliwy. Jedno sympatyczne pytanie o oliwie, oliwy jako nagrody… Jeśli lubisz – weź udział. Konkurs organizowany jest przez importera hiszpańskiej oliwy Kocham oliwę. Ja dołączę do jury konkursu.

Kocham oliwę

Wypróbowałam kilka z tych oliw i… również się zakochałam 🙂 Jest wyraźna różnica w smaku między oliwami z niewielkich rodzinnych firm, a oliwami, które kupowałam do tej pory w hipermarketach.

Jak rozpoznać  dobrą oliwę?

Oceniając jej zapach, kolor i smak. Jeśli oliwa nie ma zdecydowanego zapachu, to znaczy, że nie jest to oliwa extra virgin. Dobra oliwa powinna mieć świeży, przyjemny zapach. Jeżeli została wyprodukowana z czarnych oliwek, powinna mieć kolor żółtawy, jeśli z zielonych, to bardziej zielony. W smaku musi mieć wyczuwalne przede wszystkim oliwki. Nie powinna mieć w sobie słodyczy, ale raczej cierpkość i gorzki smak, bo tak smakują oliwki. Lekko pieprzny lub pikantny posmak jest charakterystyczny dla wcześnie zbieranych oliwek i świadczy o wysokiej jakości oliwy. Odczucie drapania w gardle świadczy o obecności cennych dla organizmu polifenoli.

A teraz zapraszam na lekką sałatkę, w której oliwa jest raczej składnikiem niż dodatkiem 🙂

Sałatka z pomarańczą i rukolą

Sałatka z pomarańczą i rukolą

  • pomarańcza
  • duża garść liści rukoli
  • 3-4 łyżki dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia (ok 40 ml)

Pomarańczę obierz ze skórki i błonek. Liście rukoli opłucz i wysusz. Wszystkie składniki wymieszaj.

Sałatka z pomarańczą i rukolą

Tagi: , ,