Oto kolejny tort zaprojektowany przez moje córki. Tym razem pomysłodawczynią tortu jest Emilka, a tort wystąpił na jej przyjęciu imieninowym. Wytyczne były takie, że mają być dwie warstwy brownies, a między nimi nutella i bita śmietana. Zaskoczyło mnie jak wspaniale nutella komponuje się z brownies. Bardzo polecam wypróbowanie takiego połączenia.
Tort brownies z nutellą
Brownies:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (ja używam Wedla)
- kostka masła
- 6 jaj
- 30 dkg cukru
- 10 dkg mąki
Bita śmietana:
- 200 ml śmietany 30%
- cukier puder do smaku
- łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- 200 g nutelli
- bezy
Brownies przygotuj według przepisu (niżej możesz obejrzeć instrukcję filmową przygotowania brownies). Gotowe ciasto przełóż do dwóch tortownic o średnicy 20 cm. Piecz w 180°C przez 30-40 minut.
Bita śmietana. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami wrzącej wody. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Dodaj żelatynę i znowu zmiksuj krótko.
Na wystudzony pierwszy krążek brownies wyłóż połowę nutelli i rozsmaruj. Na to wyłóż bitą śmietanę, ułóż drugi blat i posmaruj resztą nutelli. Nasz tort Emilka ozdobiła bezami (pieczonymi w 150°C przez 40 minut).
Zobacz film jak przygotować brownies w dużej blaszce prostokątnej:
Najlepszego dla Córeczki:)
Jolu, dziękuję w imieniu Emilki 🙂
Wszystkiego najlepszego życzę Emilce! Tort niebo!
Tort rzeczywiście był niebiański. I nie tylko dzieci się nim zachwyciły 🙂
Najlepszego
Rozpustny 🙂 Emilka ma talent 🙂
Evitaa, Emilka jest czekoladoholiczką po mamusi 😉 A talent w projektowaniu rzeczywiście ma. Jest też moją wyrocznią w kwestiach ubierania się 🙂
Tort marzenie każdego łakomczucha. Wszystkiego Najlepszego
Zamiast gorzkiej czekolady można dać mleczną?
Barbara, tak, oczywiście 🙂