Oto kolejny tort zaprojektowany przez moje córki. Tym razem pomysłodawczynią tortu jest Emilka, a tort wystąpił na jej przyjęciu imieninowym. Wytyczne były takie, że mają być dwie warstwy brownies, a między nimi nutella i bita śmietana. Zaskoczyło mnie jak wspaniale nutella komponuje się z brownies. Bardzo polecam wypróbowanie takiego połączenia.

Tort brownies z nutellą

Tort brownies z nutellą

Brownies:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (ja używam Wedla)
  • kostka masła
  • 6 jaj
  • 30 dkg cukru
  • 10 dkg mąki

Bita śmietana:

  • 200 ml śmietany 30%
  • cukier puder do smaku
  • łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

  • 200 g nutelli
  • bezy

Brownies przygotuj według przepisu (niżej możesz obejrzeć instrukcję filmową przygotowania brownies). Gotowe ciasto przełóż do dwóch tortownic o średnicy 20 cm. Piecz w 180°C przez 30-40 minut.

Bita śmietana. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami wrzącej wody. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Dodaj żelatynę i znowu zmiksuj krótko.

Na wystudzony pierwszy krążek brownies wyłóż połowę nutelli i rozsmaruj. Na to wyłóż bitą śmietanę, ułóż drugi blat i posmaruj resztą nutelli. Nasz tort Emilka ozdobiła bezami (pieczonymi w 150°C przez 40 minut).

Zobacz film jak przygotować brownies w dużej blaszce prostokątnej:

Tort brownies z nutellą 0

Tagi: , , , , , ,