Jest to bardzo prosty deser, wspomnienie dzieciństwa. Doskonały na upał. Oczywiście kolejność i ilość warstw pianki można dobrać według własnych upodobań.
Torcik pianka z galaretką
- 4 galaretki w proszku, najlepiej różnych smaków
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Rozpuść dwie galaretki używając połowy wody podanej na opakowaniu (1 szklanka na każdą galaretkę). Pozostałe dwie galaretki rozpuść dokładnie według przepisu. Poczekaj aż przestygną, mogą być letnie, ale nie gorące. Do galaretek z mniejszą ilością wody dodaj po pół puszki mleka skondensowanego, wymieszaj i ubij na piankę. Do tortownicy lub formy na babkę wlej jedną piankę i wstaw do lodówki. Kiedy stężeje (po kilku minutach), nalej kolejną warstwę – galaretkę bez mleka. Wstaw do lodówki. Tym razem na stężenie poczekasz dłużej. Potem zalej kolejną pianką z mlekiem, a po stężeniu, ostatnią galaretką bez mleka. Wstaw do lodówki i poczekaj aż wszystko dobrze stężeje.
Tagi: dla dzieci, galaretka, mleko skondensowane, tort, Wielkanoc
czesto latem robie takie deserki, dla taty, wiecznie domaga sie galaretek 😉 slicznie wyglada! ja zazwyczaj wlewam do miski i z niej wydlubujemy kawalki lub bezposrednio do pucharkow, ale taka babka bardzo mi sie podoba, musze sie zaopatrzyc w forme slikonowa 🙂 i jak przy lodach, nie napisalas czy mleko slodzone czy nie 😉
Tanroth, rzeczywiście, dla wielbicieli galaretki, taki deser jest obowiązkowy 🙂 Silikonowe foremki do deserów galaretkowych bardzo polecam. Trzeba tylko przy nich pamiętać, żeby przed nalaniem galaretki ustawić foremkę na talerzu, albo tacy, bo trudno w silikonie przenosić płynną zawartość. A poza tym silikonowa foremka jest bardzo wygodna 🙂
Chyba zatrudnię Cię jako korektora tej strony 😉 Mleko lepiej żeby nie było słodzone, bo w galaretkach jest już wystarczająca ilość cukru 🙂 Zaraz dopiszę we wpisie – dzięki!
dobre
Kaka, tak, polecam!
[…] Podobne przepisy: tort galaretkowy (bardzo nietypowy), kolorowe ptasie mleczko, torcik pianka z galaretką. […]
W górnej warstwie jeszcze bym widziała owocki 🙂 Zielona galaretka i kiwi ……..hmmm muszę iść do sklepu:)
( Tylko kiwi trzeba przed dodaniem do galaretki sparzyć, bo nie stężeje ) Pozdrawiam.
Muuka, owocki tu jak najbardziej pasują 🙂
Dzięki za podanie sposobu na kiwi w galaretce 🙂 Myślałam, że po prostu na kiwi galaretka nigdy nie tężeje.