Po odkryciu przepisów Jamiego na desery z rabarbarem, bardzo polubiłam rabarbar 🙂 Wypróbowałam dwa rodzaje ciast z rabarbarem, oba bardzo fajne, choć różne w charakterze. Najpierw przedstawię Wam ciasto bardzo proste do wykonania. Jest niezbyt słodkie, lekkie, w sam raz na śniadanie weekendowe. Od kiedy zaczęły się upały, wracamy do śniadaniowego zwyczaju przywiezionego z Włoch: kawa z mlekiem plus lekkie ciasto lub ciastka. Tak więc ten wpis zgłaszam do zabawy blogowej Majowe śniadanie. Przepis znalazłam w blogu Moje wypieki.

Podobne przepisy: Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką, Crumble z rabarbarem, Ciasto kruche z rabarbarem, Crumble rabarbarowo-truskawkowe z cytrusową nutą, Deser rabarbarowy z jogurtem.

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem, bardzo proste

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru (ja dałam domowy cukier z prawdziwą wanilią)
  • 0,5 szkl oleju
  • 1,5 szkl mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego (pominęłam, bo wanilię dałam z cukrem)
  • 50 dkg owoców
  • cukier puder do posypania

Białka ubij na pianę i dodawaj stopniowo cukier, a potem żółtka. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojony w plasterki rabarbar i znów wymieszaj. Ja ułożyłam część rabarbaru na wierzchu, ale nie należy z tym przesadzać, bo rabarbar nie zanurzony w cieście robi się dość suchy po upieczeniu. Przełóż ciasto do formy o średnicy 26 cm. Piecz przez godzinę w 170°C z termoobiegiem.


Tagi: , ,