Ciasto z rabarbarem, bardzo proste

Po odkryciu przepisów Jamiego na desery z rabarbarem, bardzo polubiłam rabarbar 🙂 Wypróbowałam dwa rodzaje ciast z rabarbarem, oba bardzo fajne, choć różne w charakterze. Najpierw przedstawię Wam ciasto bardzo proste do wykonania. Jest niezbyt słodkie, lekkie, w sam raz na śniadanie weekendowe. Od kiedy zaczęły się upały, wracamy do śniadaniowego zwyczaju przywiezionego z Włoch: kawa z mlekiem plus lekkie ciasto lub ciastka. Tak więc ten wpis zgłaszam do zabawy blogowej Majowe śniadanie. Przepis znalazłam w blogu Moje wypieki.

Podobne przepisy: Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką, Crumble z rabarbarem, Ciasto kruche z rabarbarem, Crumble rabarbarowo-truskawkowe z cytrusową nutą, Deser rabarbarowy z jogurtem.

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem, bardzo proste

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru (ja dałam domowy cukier z prawdziwą wanilią)
  • 0,5 szkl oleju
  • 1,5 szkl mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego (pominęłam, bo wanilię dałam z cukrem)
  • 50 dkg owoców
  • cukier puder do posypania

[:Listonic]

Białka ubij na pianę i dodawaj stopniowo cukier, a potem żółtka. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojony w plasterki rabarbar i znów wymieszaj. Ja ułożyłam część rabarbaru na wierzchu, ale nie należy z tym przesadzać, bo rabarbar nie zanurzony w cieście robi się dość suchy po upieczeniu. Przełóż ciasto do formy o średnicy 26 cm. Piecz przez godzinę w 170°C z termoobiegiem.


Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

99 komentarzy

    1. Kamila, gratuluję udanego wypieku. To dobry pomysł, żeby teraz piec taki placek z borówkami 🙂 Dzięki!

  1. Własnie biegam po necie szukając ciasta z rabarbarem.To mi się podoba bo jest proste.Jutro je upiekę!!!

    1. Herbatnik, w piekarniku gazowym proponuję ustawić 180-190 stopni i piec godzinę. Po 45 minutach oceń stan upieczenia (patyczkiem), bo każdy piekarnik jest inny i może w Twoim upiecze się szybciej.

  2. Robiłam je rok temu o tej porze, chyba czterokrotnie, ale zapomniałam przepisu! ileż stron przetrząsnęłam, by dotrzeć do tego ciasta… 😉 Dziś piekę!

    1. Asiu, a mogłabyś dokładniej napisać co Ci wyszło zamiast placka? Może razem dojdziemy w czym był problem…

    1. Asiu, być może włożyłaś placek do niedogrzanego piekarnika? W momencie wkładania ciasta piekarnik powinien być nagrzany do podanej temperatury. I na koniec koniecznie trzeba sprawdzić czy ciasto już się upiekło – metodą suchego patyczka. Wyłączaj piekarnik dopiero gdy upewnisz się, że ciasto się upiekło.

    1. Julia, zawsze bezpieczniej jest posmarować. Niektóre formy nie wymagają smarowania – trzeba przeczytać instrukcję własnej formy do ciasta 🙂

  3. a mi sie ciasto spaliło. od spodu i od góry czarne, mimo ze nie wlaczylam termoobiegu, temperature mialam na 150 , i nawet 45 min nie wytrzymało bo czarno od dymu w domu!!! co mogło być nie tak? po okrojeniu w smaku pycha.

    1. Ja, w takim razie coś musi być nie tak z Twoim piekarnikiem 🙁 Bez termoobiegu to ciasto powinno być pieczone w temperaturze 180-190 stopni. Może zepsuł się termometr w Twoim piekarniku?
      Może też być tak, że Twój termometr pokazuje zawsze zaniżoną wartość i trzeba zapamiętać, że do pokazywanej temperatury trzeba dodać np. 40 stopni, aby uzyskać rzeczywistą temperaturę w piekarniku. Moja mama ma taki wadliwy termostat w piekarniku, i zawsze musi ustawiać temperaturę przynajmniej o 20 stopni wyższą niż podana w przepisie…

  4. Ola, tak mialaś rację, chyba coś nie tak z moim piekarnikiem, dziś piekłam to ciacho w 120 C i przez nie całe 40 min i wyszło pycha.
    jeszcze trochę i wcale nie będę musiała włączać piekarnika żeby coś upiec-)

  5. pyszne ciasto. spróbowałam najpierw dokładnie wg przepisu:) wyszło znakomite, drugi raz również rababrbarowe;), teraz natomiast gdy sezon na truskawki piekę dokładnie tak samo z tymi owocami. Proste i szybciutkie. Przede wszystkim bardzo smakuje i szybko znika:(:(
    dziękuje za ten przepis:)pozdrawiam

    1. Basiu, bardzo się cieszę. Pieczenie tego ciasta na okrągło, przez cały rok, z owocami sezonowymi, to bardzo dobry pomysł 🙂

  6. Ciasto wyszło pyyyyyyyyyyyyyszne, tym bardziej się cieszę bo to moje pierwsze z rabarbarem 🙂

  7. wlasnie kradne przepis, za chwile ruszam do boju – opowiem co mi wyszlo i pozdrawiam

  8. opowiadam – pychotka, dzisiaj (właśnie teraz) powtarzam, siedzi już w „piecu” – łatwe, smaczne i smakuje moim paniom (córce i żonie) – dziękujemy

    1. JJ, dzięki za Twoją relację 🙂 Pozdrowienia dla Twoich Pań. Może jeszcze coś smacznego wybierzecie z mojej strony? 🙂

  9. dzisiaj znowu powtórzyłem … a mi tak nie wolno słodkiego (lekka cukrzyca) …
    rabarbar zastąpiłem truskawkami – dalej pycha …
    z dwóch blaszek zostało się ino mniej jak kawałek …
    gdzie mogę znaleźć inne Twoje przepisy? leniwy jestem, nie chce mi się biegać po necie – będę wdzięczny, bom ja kucharz domowy – 132 kg żywej wagi …

    1. JJ, bardzo się cieszę, że ciasto tak Ci posmakowało.
      Na jak to gdzie znaleźć moje przepisy? Na stronie 2smaki.pl 🙂 Daj znać, jeśli szukasz czegoś konkretnego, to chętnie Ci pomogę.

  10. pytanie za 1000 pkt.
    znasz prosty przepis na pieczoną golonkę? 🙂
    będę wdzięczny i pozdrawiam z rana – JJ

  11. Mam pytanie co do przepisu 🙂 do piany z jajek mam wrzucic reszte skladnikow ? nie popsuje się ?

    1. Angelika, tak, do piany dodawaj kolejno wymienione w przepisie składniki. Dla pewności nie wrzucaj wszystkiego na raz, tylko każdy składnik dodawaj porcjami. Piana trochę osiądzie podczas miksowania, ale pewną puszystość zachowa 🙂

  12. Witam, upiekłam to ciasto ale jest strasznie kwaśne od tego rabarbaru. Nie wiem czy tak ma być?

    1. Ramania, tak jak pisałam we wstępie, to ciasto jest niezbyt słodkie, dlatego posypuję je cukrem pudrem. Z tego co piszesz, to wyszło Ci tak jak trzeba, a do Ciebie należy decyzja jak grubo posypiesz cukrem pudrem 🙂

  13. Upiekłam! i wyszedł świetny:) co prawda zapomniałam wymieszać rabarba z ciastem, ale szybko powtykałam kawałeczki w ciasto i sie udało heheh a na wierzchu po upieczeniu położyłam świeze truskawki i jest pysznie:)

  14. Ciasto właśnie siedzi w prodiżu, często tak piekę i udaje sie, a więc i moze tym razem będzie ok, pozdrawiam:)

  15. hej, właśnie wyłączyłam piekarnik, ale piekłam z termoobiegiem w 120 stopniach, bo w 170 się przypiekał za bardzo ….ciekawe czy wyjdzie- bo zdolności jako takich do ciast nie mam 😀

    1. Lenka, mam nadzieję, że znasz dobrze swój piekarnik, bo w moim w takiej temperaturze ciasto by nie wyszło. Wiem, że niektóre piekarniki mają nieprecyzyjne termostaty i wtedy rzeczywiście trzeba ustawiać zupełnie inną temperaturę niż w przepisie.
      Daj znać jak wyszło Twoje ciasto 🙂

  16. Ciasto sporządzone według Twojego przepisu siedzi w piekarniku. 🙂 Jak na razie wygląda świetnie, piekę termoobiegiem w 170’C.
    To moje pierwsze podejście do ciasta z rabarbarem, razem z którym dodałam tez świeże truskawki.
    Trwam w oczekiwaniu, i zdam relacje jakie wrażenia Rodzinki;)

  17. Więc tak, ciasto wyszło przepyszne. Lekko kwaskowate, ale posypane cukrem pudrem wystarczająco słodkie. Jak wspomniałam wcześniej, oprór rabarbaru dodałam truskawki, które „spłynęły na dno”, sprawiając że ciasto w tym miejscu zrobiło się bardzo wilgotne (ale bez zakalca).
    Ogólnie na podstawie opinni Rodzinki i własnej 5/5 gwiazdek ;))

    1. Agaagna, podoba mi się pomysł z truskawkami, które spłynęły na dno 🙂 Cieszę się, że ciasto Wam smakowało!

  18. Genialny przepis 🙂 Zarażam nim moje koleżanki w pracy, nawet taka co nigdy nie piekła ciasta piecze je co tydzień 🙂 Jak na razie robiłam tylko wersję z rabarbarem, ale mam zamiar popróbować jeszcze z innymi sezonowymi owocami.

    1. Amak74, słusznie kombinujesz 🙂 To ciasto można wykorzystać do różnych owoców sezonowych. Cieszę się, że Twoje koleżanki przekonują się za pomocą tego przepisu do pieczenia ciast 🙂 Własnoręcznie zrobione jest zawsze najlepsze!

  19. MOje ciacho rowniez wlasnie siedzi w piekarniku.. mam nadzieje, ze wyjdzie bo ślinka mi cieknie jak patrze na zdjęcie;) troche wyszlo gęstwe gdy przekładałam na blache..mam nadzieje, że takie ma byc 😉

    1. Aniu, mam nadzieję, że ciasto wyszło pyszne 🙂 Moje surowe ciasto było gęste, ale raczej płynne niż stałe. Jeśli Twoje miało inną konsystencję, to koniecznie daj znać jak się upiekło – pomoże to czytelnikom, którzy pierwszy raz pieką to ciasto 🙂

  20. Ostrzeżenie dla tych, którzy pieką rzadko i nie mają o tym zbyt wielkiego pojęcia – jak ja. Wymieszałam wszystkie składniki razem, prócz piany z białek z cukrem, którą dodałam później. I efekt był taki, że do twardej pulpy jak na ciasto kruche próbowałam dodać pianę z białek, z opłakanym skutkiem oczywiście. W masie pojawiły się grudki nie do usunięcia. Mimo to uparcie wsadziłam je do piekarnika, może ciasto się uda, w myśl zasady, że głupi ma szczęście? 😉

    1. Nowalijka, czyli odważnie zmieniłaś sposób wykonania ciasta 😉 Trzymam kciuki, żeby mimo wszystko się udało. I dzięki za ostrzeżenie innych jakich odstępstw od przepisu nie robić 😉

  21. Ciasto super, dla mnie rabarbar jest za kwaśny, także zamiast niego dodaję brzoskwinie z puszki, które kroję na male kawałeczki (zbyt duże opadają na dno) a 3-4 połówki kroję na półksiężyce i kładę je na wierzch ;)Próbowałam także dodać truskawki, jednak nie polecam, gdyż one się rozprażą… A i ważne by brzoskwinie dobrze odsączyć od syropu. Ja zabierając się za robienie tego ciasta na samym początku kroję brzoskwinie i wrzucam je na cedzak by odsiąkły, przed samym dodaniem do ciasta przekładam je ręczniki papierowe bo one dobrze wchłaniają ten syrop.

    1. NLRK, fajny pomysł z odsączonymi brzoskwiniami 🙂
      Rabarbar rzeczywiście jest kwaśny i takie ciasto jest super w lecie. Można je też posypać obficie cukrem pudrem.

  22. Świetny przepis, banalnie prosty a ciasto wychodzi rewelacyjne 🙂 Wszyscy pytają o mnie o przepis 🙂

  23. hejka wlasnie upieklam ciacho,studzi sie juz nie moge sie doczekac,ale mam ochote…ahhhhh…przepis rewelacyjny 🙂 ciacho w 5 minut 🙂 super

      1. Upieklam blache okragla 28cm wczoraj popoludniu,dzis juz ciasta nie ma :)ciasto takie puszyste,mnnniiaammmmm, przepyszne…dzis chyba upieke jeszcze jedno :)fajnie,ze trafilam na ten przepis :)pozdrawiam

        1. Beata, dziękuję za Twoją opinię 🙂 I nie dziwię się planom kolejnych wypieków 🙂

  24. Pierwszy raz zrobiłam ciasto 2 dni temu z truskawkami i znikło w mgnieniu oka;) Teraz w piekarniku mam z rabarbarem i mam nadzieję, że będzie równie pyszne. Świetny, prosty przepis . Dziękuję i Pozdrawiam.

    1. Beata, rzeczywiście, nie jest łatwo to ustalić, bo waga zależy od rodzaju mąki. Proponuję uznać, że w tym przepisie 1,5 szklanki mąki to około 200 g.

  25. Ciasto wyszło pyszne, dodałam trochę więcej rabarbaru bo lubię gdy jest go dużo. Następnym razem zrobię kruche ciasto z moją ulubioną kruszonką.

  26. Witam. Weszłam na Twojego bloga szukając przepisów na ciasto z rabarbarem. Mam rabarbar, który czeka tylko, żeby go wsadzić do ciasta 😉 Potem napiszę jak wyszło. Pozdrawiam.

  27. A więc tak: upiekłam dwa ciasta. Za pierwszym razem wyszło świetnie,a za drugim mniej świetnie 😉 Tj. było za mało puchate. Z tym, że pierwsze piekłam w przenośnym piekarniku, a drugie w normalnym. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Karolina, czyli oprócz pysznego ciasta nabyłaś cenne kulinarne doświadczenie 🙂 Cieszę się, że choć jedno ciasto wyszło świetnie.

  28. Zaraz będę robiła jabłkowe wg tego samego przepisu. W małym piekarniku 🙂 Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze. Dzięki i pozdrawiam 🙂

    1. Karolina, podejrzewam, że miałaś większą formę niż ja i Twoje ciasto było niższe, więc upiekło się szybciej. W takiej sytuacji warto skrócić czas pieczenia i piec do „suchego patyczka”.

    1. Karolina, w takim razie ja czekam z niecierpliwością na efekty kolejnego pieczenia 🙂

  29. Bardzo udany przepis!!

    Wybralam bo apetyczne zdjecie, dobre kometarze (od lat :))
    No i bardzo ucieszyła mnie „szklankowa” miara odmierzania ilości 🙂
    Wyszło super…. tylko mało 🙂
    Więc zapytuję 🙂
    czy można podwoić ilość składników (ewentualnie jak i czy wszystkich) zeby nie było rozczarowania czy lepiej zrobić dwa osobne?

    1. Okasia, oczywiście można podwoić ilość składników, pod warunkiem, że użyjesz 2 razy większej blachy 🙂 Jeżeli nie masz takiej blachy, to weź pod uwagę zmianę wysokości ciasta. Jeśli w nowej formie ciasto jest wyższe, to trzeba będzie piec je dłużej.

  30. No to poszło moje ale do prodiża a nie do pieca (grzałka mi się za bardzo wymyła :p ) nie wiem tylko ile je piec. …

    1. Justyna, przypuszczam że w prodiżu należy piec około 50 minut. Jestem ciekawa ile Twoje ciasto piekło się w prodiżu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.