To jest baaardzo smaczne ciasto na ciepłe dni. Budyń i rabarbar sprawiają, że ciasto nie jest suche. Po schłodzeniu w lodówce jest jeszcze lepsze 🙂

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Ciasto z budyniem i rabarbarem

  • pół kg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Kruchy spód:

  • 240 g mąki
  • 100 g masła, najlepiej zamrożonego
  • jajko
  • 2 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki

Budyń waniliowy:

  • 2 szkl mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Kruchy spód. Masło zmiksuj na średnich obrotach na kawałki o średnicy pół centymetra. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na niskich obrotach. Szybko wyrób ciasto, rozwałkuj i przełóż na blachę (o dnie w rozmiarze A4). Piecz w 180°C przez około 20 minut, aż ciasto delikatnie się zrumieni.

Budyń waniliowy. W garnku zagotuj szklankę mleka z masłem i cukrami. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej do gotującego się mleka z cukrem. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Lekko przestudzony budyń wylej na upieczony kruchy spód. Na wierzchu ułóż pokrojony na kawałki rabarbar.

Kruszonka. Zmiksuj wszystkie składniki kruszonki i wysyp ją równomiernie na ciasto. Na wierzchu posyp cukrem trzcinowym. Piecz w 180°C aż kruszonka ładnie się zrumieni, co zajmie około 30 minut.

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem 1Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem 2Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem 3Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem 00Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem 0

Tagi: , , , , ,