Ten przepis na ciasto marchewkowe jest dla mnie idealny. Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i aromatyczne, a jednocześnie dość delikatne. Szybko znika 🙂 U nas wystąpiło w charakterze tortu, z najlepszą polewą na świecie, czyli polewą z białej czekolady.
Jeżeli wolisz ciasto bardziej biszkoptowe (choć również wilgotne), z wyraźnymi kawałkami marchewki, to wypróbuj ten przepis.
Za przepis dziękuję Halinie 🙂
Marchewkowe ciasto
- 1 szkl oleju
- 1 szkl cukru
- 1 i 2/3 szkl mąki
- 3 jajka
- 2 szkl startej marchewki ( na tarce o dużych oczkach) – ja zmiksowałam
- po 1,5 łyżeczki: sody, cynamonu, kakao, proszku do pieczenia
- bakalie – pominęłam ze względu na dzieci
Cukier utrzyj z olejem. Dodawaj po jednym jajku, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao oraz sodę. Wszystko dokładnie zmiksuj . Dodaj startą marchewkę i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec można dodać bakalie.
Ciasto wylej na blachę. Piecz około 40 min w temp. 190-200ºC. Wierzch polej polewą czekoladową, np. z białej czekolady.
Tagi: cynamon, dla dzieci, jajka, kakao, marchewka, olej, rodzynki, soda
Smakowite ciasto! Lubię ciasta marchewkowe, a z cynamonem uwielbiam:)
Pozdrawiam!
marchewkowe to najlepsze ciasto na świecie, bez dwóch zdań! też spróbuję bez oleju, będzie zdrowsze. ja też robię białą polewę, ale z serka mascarpone zmieszanego z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. z chęcia spróbuję z waszą polewą
Ma mi, uwaga: w tym przepisie występuje olej! I to w dużej ilości! A mascarpone z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem pamiętam z Włoch, ale sama jeszcze nie robiłam. Wypróbuję jako dodatek do tego ciasta, bo niewątpliwie dobrze się to będzie komponowało 🙂
mniam, mniam, marcheweczka! bardzo lubie ciasta marchewkowe, pewnie ze wgledu na cynamon 😉 tylko jedna uwaga.. prosze dopisz w jakiej tortownicy pieklas! dziewczynki bakali nie lubia, ze pominelas ;)?
Tanroth, zaskoczyłaś mnie pytaniem, ale słusznie pytasz 🙂 Na szczęście po zdjęciach poznałam, której tortownicy użyłam i właśnie ją zmierzyłam. Ma średnicę 25 cm.
A jeśli chodzi o bakalie, to rzeczywiście dzieci nie lubią. Ja też nie przepadam za rodzynkami w ciastach. Za to uwielbiam orzechy. Ale Janek i Emilka mają alergię na orzechy, więc ze względu na nich nie dodaję. Zresztą tort był przeznaczony na urodziny Emilki, więc wolałam pominąć typowo alergizujące składniki.
ja wstyd się przyznać,a le marchewkowego ciasta jeszcze nie piekłąm …ale w końcu muszę:) zapiszę przepis Olu:) pozdrawiam
Ha! zrobiłam, bez oleju… jest jeszcze cieplutkie i chyba takie lubie najbardziej:). Wyszło pysznie:) Dzięki Olu
Kasha, bardzo się cieszę. No to może coś jeszcze wyszukasz tutaj? 🙂
witam! mieszkam w hamburgu i pracuję w kawiarni, gdzie piekę ciasta wg. tutejszych ulubionych przepisów. twoje ciasto marchewkowe jest mi bardzo dobrze znane, bo robię je co tydzień 🙂 jedyna różnica, to 1.5 łyżeczki soli oraz siekane orzechy włoskie. co do „kołderki” robimy ją z serka śmietankowego z cukrem pudrem i wanilią. jeden z bestsellerów:-)
Goorca, sól chętnie dodam w tym przepisie, bo rzeczywiście dodatek soli fajnie podkreśla słodycz ciasta. Słyszałam o kołderce z serka i kiedyś na pewno spróbuję. Dzięki za Twoją wersję ciasta 🙂
[…] też przepis na ciasto marchewkowe z cynamonem, z pyszną polewą czekoladową. Bardzo wilgotne i delikatne […]
Bardzo dziekuje za przepis. Jestem kuchennym nowicjuszem, a ciasto mi sie udalo! Zmniejszylam ilosc oleju o polowe i dalam sporo bakalii. Przepyszne.
Sylwia, dzięki za Twoją wersję przepisu. Nawet nie wiedziałam, że jest aż tak elastyczny, że można o połowę zmniejszyć olej 🙂
[…] może wolicie ciasto marchewkowe z cynamonem albo ciasto […]
Postanowiłam upiec ciasto marchewkowe, o którym tyle wcześniej słyszałam, pomyślałam, że z Twojego przepisu na pewno coś wyjdzie. I nie pomyliłam się 🙂 Wyszło świetne, zniknęło w mgnieniu oka i już są zamówienia na następne. Także Olu twoje przepisy są zawsze niezawodne i polecam je wszystkim :-))) Pozdrawiam
Kuchareczko, bardzo mnie to cieszy 🙂 Zapraszam do dalszego przeglądania bloga i wyszukiwania Twoich ulubionych smaków 🙂
bardzo fajny i szybki przepis nie zdążyło wystygnąć a już go nie było 3 letnia córka ze mną robiła a potem pierwsza w kolejce do jedzenia 😉
Karolina, cudownie! Bardzo się cieszę, że ciacho Wam się spodobało 🙂
Super, że Córka tak chętnie pomaga w kuchni – gotowanie i pieczenie to cenna umiejętność, która na pewno się w życiu przyda 🙂
przepis super ale polecam dodać starte jabłko – jest super wilgotne i pyszne.
Magda, świetny pomysł! Dzięki 🙂